Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další odhalení serveru WikiLeaks. Může ovlivnit volby francouzského prezidenta?

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž – Jak se v posledních dnech ukázalo, francouzské prezidentské volby se mohou ještě velmi zkomplikovat. Dosud favorizovaného kandidáta tradiční pravice Françoise Fillona zasáhl skandál kolem sporného zaměstnávání jeho ženy a dětí. Podle nového průzkumu by nepostoupil ani do druhého kola. Potká podobný osud také šéfku krajní pravice Marine Le Penovou?

Do francouzských prezidentských voleb by mohl zasáhnout server WikiLeaks. Ten v úterý na svém twiitterovém účtu napsal, že má k dispozici 3630 dokumentů z Fillonova archivu.

3,630 documents from our archives on French presidential candidate François Fillon https://t.co/ENIXZlecom pic.twitter.com/fFWMNS3KHD

— WikiLeaks (@wikileaks) 1. února 2017

 

Jak píše server Foreign Policy, tato informace přiživuje obavy mezi evropskými představiteli bezpečnostních složek, že WikiLeaks zopakuje vliv, který využil v amerických prezidentských volbách, také ve Francii - a možná i jinde v Evropě. Někteří dokonce mají strach, že jde o propagandistický aparát s cílem ovlivnit výsledek voleb ve prospěch Kremlu nakloněných kandidátů.

Martin Michelot, zástupce ředitele institutu Europeum, „určitě existují obavy", že WikiLeaks se chce pokusit ovlivnit francouzský volební výsledek. Během voleb v USA WikiLeaks sloužil jako centrální skládka pro ruské operativce, uvedly americké zpravodajské služby.

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian tento měsíc řekl, že Francie je „neméně zranitelná" vůči ruskému vměšování v porovnání se Spojenými státy. „Ruský prezident Vladimir Putin se sice neprojevil a nepropaguje hlavního soupeře Fillona - Marine Le Penovou, vůdkyni francouzské krajně pravicové Národní fronty - ale ti dva vůči sobě zřejmě cítí sympatie.

Le Penová například označila ruskou anexi Krymu za legální a řekla, že triumvirát Trump-Putin-Le Penová by byl „dobrý pro světový mír." Le Penová je chápána jako kandidát s „podporou Ruska," připomíná Michelot.

K dnešnímu dni zakladatel WikiLeaks Julian Assange poskytl pouze povrchní materiál zaměřené na francouzské volby. Fillonovy dokumenty podle serveru Foreign Policy nepředstavují nový únik, ale sbírku materiálu na středo-pravého kandidáta, které byly roztroušeny po archivech.

Fillon ale není jediným cílem Wikileaks. Server uvedl, že má k dispozici 1.138 archivních dokumentů Le Penové. „Ale možná že tyto dokumenty o Le Penové obsahují jen kousky, které říkají, že 'Marine Le Penová je populárnější než prezident Sarkozy, říká francouzské hlasování',“ píše FP.

Server Express v té souvislosti připomíná, že Le Penová i Fillon nedávno byli předmětem policejního vyšetřování. Fillon a jeho žena odděleně vyslýchala policie v rámci vyšetřování údajného fiktivního zaměstnávání. Vyšetřovatelé si také z budovy parlamentu odnesli dokumenty.

Le Penová pak čelila podezření ze zpronevěry financí EU. Národní fronta údajně z unijních peněz platila asistenty, jejichž činnost ovšem s Evropským parlamentem nijak nesouvisela.

Témata:  Marine Le Pen Wikileaks François Fillon

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy