Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům se postavil proti stavbě izraelských osad

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Izrael od administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa očekával, že se jasně postaví za výstavbu nových židovských osad. Bílý dům ale uvedl, že výstavba nových bytů pro Izraelce na okupovaných palestinských územích "nepomáhá" vyřešit izraelsko-palestinský konflikt.

Izraelské ministerstvo obrany minulý měsíc ohlásilo plán výstavby 2500 bytů pro osadníky na palestinském Západním břehu Jordánu. Část bytů podle izraelských médií bude v osadě podporované rodinou zetě amerického prezidenta Trumpa Jareda Kushnera. Palestinské vedení rozhodnutí o další výstavbě označilo za podporu extremismu a terorismu a za překážku jakékoliv snaze obnovit mírový proces.

"I když si nemyslíme, že existence osad je překážkou míru, budování nových osad či rozšiřování stávajících by nemuselo být nápomocné k dosažení tohoto cíle," uvedl mluvčí Bílého domu v prohlášení.

Dodal ovšem, že vláda nezaujala k výstavbě osad oficiální stanovisko a těší se na jednání, které se má odehrát při schůzce Trumpa a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v půli února.

Netanjahu v souvislosti v evakuací nelegální židovské osady Amona ve středu oznámil, že na Západním břehu vznikne nová osada. Půjde údajně o vůbec první novou osadu v oblasti za posledních 25 let.

Témata:  Izrael USA Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy