Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderný úder povede ke zdrcující odvetě, vzkázal Mattis KLDR

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul -- Nový šéf Pentagonu James Mattis během své první zahraniční cesty varoval KLDR, že případný jaderný útok proti Spojeným státům či proti jejich spojencům by vedl k "účinné a drtivé" odvetě.

Komunistická Severní Korea pokračuje ve vývoji a testech jaderných zbraní a raket. Rada bezpečnosti OSN v reakci zpřísnila sankce proti KLDR. Pchjongjang tvrdí, že zkoušky provádí za účelem sebeobrany před nepřátelskou politikou USA.

"Jakýkoliv útok na USA, anebo na naše spojence bude odražen. Jakékoliv použití jaderné zbraně by se střetlo s odpovědí, která by byla účinná a zdrcující," prohlásil šéf Pentagonu při návštěvě jihokorejského ministerstva obrany.

Mattis v Soulu ujišťoval jihokorejskou vládu o pokračující americké bezpečnostní podpoře poté, co prezident Donald Trump v kampani zpochybnil některé aspekty spojenectví obou zemí. Otázkou je mimo jiné i to, kdo ponese náklady na vybudování vyspělého amerického protiraketového štítu THAAD.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně James Mattis

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy