Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová o Trumpovi: Zajímá nás jednání o Evropě, ne o jiných částech světa

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Valletta - Na Maltě se dnes koná neformální summit EU, který se bude zabývat především migrační vlnou z Libye do Itálie. Podle německé kancléřky Angely Merkelové musí EU sama hledat svou roli ve světě a neměla by se soustředit na to, co zaznívá od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"V popředí našeho zájmu stojí jednání o Evropě, ne to, abychom se zabývali jinými částmi světa," řekla Merkelová na dotaz, co pro EU znamená příchod Trumpa do Bílého domu.

"I navzdory možná některým kontroverzním výrokům amerického prezidenta jsou (USA) pro Evropu důležitý obchodní partner a jsou také pro Evropu strategický bezpečnostní spojenec," poznamenal při příjezdu na summit český premiér Bohuslav Sobotka. Partnerství Spojených států a Evropy by podle něj nemělo být rozebíráno na základě krátkých vzkazů nového prezidenta na twitteru.

"Budu během našeho jednání apelovat, abychom s Američany intenzivněji komunikovali a pokusili se pochopit, v čem se po nástupu Trumpa bude americká politika lišit, v čem zůstane stejná. Je potřeba hledat elementární shodu a spolupráci. Navzdory všem problémům, nedorozuměním, výkřikům. Je potřeba udržet pragmatickou komunikaci a spolupráci," dodal Sobotka.

"Může to být katalyzátor pro silnější Evropu, pro více sjednocenou Evropu," řekl rakouský kancléř Christian Kern o dopadech Trumpova zvolení. Obecně nechtěl mluvit o novém americkém prezidentovi jako o hrozbě pro EU, některé aspekty jeho politiky však podle Kerna vyvolávají "jisté obavy".

Také francouzský prezident Francois Hollande upozornil na Trumpův nejasný přístup k evropským spojencům. "Kdo ví, co vlastně chce americký prezident ohledně NATO," podotkl.

Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera po Trumpově nástupu je ve Spojených státech menší míra porozumění pro EU. "Mám dojem, že nová (americká) administrativa nezná Evropu do detailů, ale v Evropě mají detaily význam," řekl Juncker při příjezdu na summit.

Témata:  EU Angela Merkelová Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy