Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zablokoval Trumpův migrační dekret

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Detroit - Americká arabská liga pro občanská práva (ACRL) uspěla s žádostí a soudkyně v Detroitu vydala nařízení dočasně blokující platnost části protiimigračních dekretů prezidenta Donalda Trumpa.

Aktivisté ACRL žádali vydání soudního příkazu, který by trvale zakázal odepření vstupu do USA osobám s právem trvalého pobytu a lidem s platným přistěhovaleckým vízem.

Trumpův příkaz je protiústavní, protože brání muslimům a Arabům ze zemí s muslimskou většinou vstup na území Spojených států, uvedla ve zdůvodnění žádosti ACRL. Podle právníka ligy Nabiha Ayada se prezidentský dekret dotkl celostátně zhruba 100 tisíc lidí s takzvanou zelenou kartou, která opravňuje k trvalému pobytu v USA.

Soudkyně Victoria Robertsová podle televize CBS vydala zatím předběžné opatření, debata o Trumpově výnosech bude u detroitského okresního soudu pokračovat příští týden. Podle soudkyně se její rozhodnutí vztahuje na všechny osoby s právem trvalého pobytu v USA. Obdobné příkazy už podle CBS vydaly okresní soudy v newyorském Brooklynu, v Los Angeles a v Bostonu.

Ayad připustil, že Bílý dům sporný krok postupně upřesňuje. "Situace je ale stále nejasná," řekl právník. Bílý dům ve středečním prohlášení formulace Trumpova dekretu upřesnil s tím, že nařízení se netýká osob s dvojím občanstvím, diplomatů a personálu OSN a běženců, jejichž azylové řízení bylo už zahájeno.

Témata:  Donald Trump USA soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy