Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další řádění hackerů? Problémy hlásí také norské úřady

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo – Po Česku se terčem hackerských útoků stalo také Norsko. Terčem se staly ministerstvo zahraničí, armáda a další úřady. Útočit měla skupina podezřelá z napojení na ruské tajné služby.

Podle agentury AFP o tom dnes informovala norská kontrarozvědka, která sama patří k napadeným institucím.

Terčem kybernetického útoku se stalo devět různých e-mailových účtů, uvedl dnes zástupce norské tajné služby PST Arne Christian Haugstöyl. Kromě ministerstva zahraničí, armády a kontrarozvědky PST je mezi napadenými také norský úřad jaderné bezpečnosti, blíže neurčená škola a parlamentní frakce opoziční Dělnické strany.

„Je obtížné zjistit, co bylo cílem," dodal. Utajované informace podle zpravodajců z napadených e-mailových schránek neunikly. Na hackerský útok podle něj Norsko upozornila spojenecká země. O kterou zemi šlo, ale neuvedl.

Za napadením e-mailových schránek norských institucí podle kontrarozvědky stála skupiny APT29, která má "vazby na ruské úřady". Rusko obvinění ze spojení s hackery popírá. APT29 je podle amerických tajných služeb zodpovědná také za kybernetické útoky na Demokratickou stranu před loňskými prezidentskými volbami v USA.

Podobný útok v úterý oznámilo také české ministerstvo zahraničí. Ministr Lubomír Zaorálek ve čtvrtek odmítl, že by při útoku unikly tajné informace. Útok podle něj trval několik měsíců a připomínal ten, který hackeři provedli na internetový sytém Demokratické strany v USA.

Témata:  Norsko hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy