Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost a sblížení životní úrovně. Sobotka představil české priority v EU

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Vláda.cz

Valletta – Evropská unie by se podle Česka měla zaměřit na zajištění bezpečnosti svých občanů. Měla by také usilovat o sbližování životní úrovně v členských zemích, uvedl to premiér Bohuslav Sobotka. Debata o budoucí podobě unie musí klást důraz na zachování významné role národních států a na zajištění akceschopnosti EU a toho, že unie bude pro své občany užitečná.

Sobotka před novináře předstoupil před závěrečnou částí summitu na Maltě, která se bude věnovat budoucnosti EU. „Chceme, aby lidé více cítili, že právě evropská spolupráce je pro ně užitečná pokud jde o zajištění jejich bezpečnosti. Je to bezpečnost vnitřní, z hlediska boje proti terorismu, a je to samozřejmě také bezpečnost vnější, a ta se týká migrace," řekl Sobotka.

Českou prioritou podle něj také je sbližování životní úrovně, což znamená především růst mezd ve východní části EU. Za klíčové pro zajištění tohoto cíle Sobotka považuje zachování jednotného vnitřního trhu, na kterém nebudou vznikat nové překážky, a udržení volného pohybu osob.

Visegrádská čtyřka (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) podle premiéra spolupracuje na vytvoření společného seznamu priorit pro budoucnost EU, které budou chtít prosadit do dokumentu, který by měl být přijat letos v Římě.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy