Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopad Trumpova dekretu? USA dočasně zrušily asi 60.000 víz

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Téměř 60.000 víz vydaných občanům převážně muslimských zemí musely dočasně zrušit Spojené státy kvůli dekretu prezidenta Donalda Trumpa.

Americký prezident Trump minulý týden podepsal dekret, kterým s okamžitou platností do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dní občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.

O počtu zrušených víz dnes informovalo ministerstvo zahraničí, které tak reagovalo na dřívější informaci, že zrušených víz je více než 100.000.

Žalobu na prezidenta Trumpa kvůli jeho sporným nařízením podalo v minulých dnech několik amerických států, například Washington, Massachusetts, New York nebo Virginie. Právě v posledním ze jmenovaných amerických států dnes podle listu The Washington Post u soudu zazněl z úst právníka ministerstva spravedlnosti údaj o 100.000 zrušených víz.

Americká diplomacie upozornila, že toto číslo chybně zahrnuje i diplomatická a jiná víza, která jsou z Trumpova nařízení vyjmuta, a dokonce i některá víza, kterým vypršela platnost.

Témata:  USA víza Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy