Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v Řecku demonstrovali proti špatným podmínkám běženců

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Atény – V řeckých táborech pro migranty letošní zimu zemřelo už pět lidí, tři z nich minulý týden. V Aténách a na řeckém ostrově Lesbos se proto dnes proti podmínkám, v jakých v zimě žijí migranti v uprchlických táborech žijí, protestovalo.

Během pokojného pochodu prošli demonstranti Aténami a vykřikovali hesla za lepší ubytování pro běžence. Jejich podmínky jsou špatné zejména na ostrovech v Egejském moři, kde jich tísní asi 15.000 lidí; kapacita tamních uprchlických zařízení je přitom zhruba poloviční.

Nezvykle chladná zima letos postihla nejen Lesbos, ale i další ostrovy v Egejském moři a kontinentální Řecko. V noci teploty klesaly i pod bod mrazu a většinu území zasypal sníh. Ten pokryl i stany, v nichž mnozí běženci na ostrovech žijí.

Podmínky kritizoval minulý měsíc mimo jiné Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) i Evropská unie. Obě instituce vyzvaly už před několika týdny k urychlenému přestěhování migrantů z ostrovů na pevninu.

Atény tento týden oznámily, že intenzivně pracují na tom, aby se běženci ze špatně vybavených zařízení dostali v zimě do hotelů a jiných ubytovacích prostor. V polovině ledna vyslala vláda k ostrovu Lesbos také vojenskou loď, která ubytovala na 500 uprchlíků a přivezla na ostrov další přenosná topná zařízení.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy