Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Probíhá v USA převrat? Známý dokumentarista něco naznačil

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

New York - Americký filmový a televizní režisér, scenárista, producent a spisovatel Michael Moore, který se ve svých dokumentech zabývá problémy moderní společnosti, byl jedním z mála, kteří už dávno předvídali, že se Donald Trump stane americkým prezidentem. Jak ale jeho výroky ukazují, radost z toho rozhodně nemá.

Moore je přesvědčený, že jsou Spojené státy uprostřed puče, ale vůbec si to neuvědomují. Trump a lidé, kteří s ním vládnou, se podle jeho názoru snaží „svrhnout americký stát“. Slova známého filmaře cituje server Independent.

S odkazem na článek v deníku New York Times o roli hlavního poradce Steva Bannona Moore na Twitteru napsal: „Pokud se stále snažíte přesvědčit sami sebe, že převrat 21. století není v plném proudu, prosím, prosím, probuďte se.“

Zmíněný článek mluví o tom, že Bannon, který do nedávna vedl krajně pravicový zpravodajský web Breitbart News, hraje významnou roli v národní bezpečnostní politice, která obvykle bývá vedena pouze předními generály. Tento krok je podle něj hlavní zlom – a to i proto, že Bannonovi jsou přičítána mnohá extrémní politická prohlášení, která z Bílého domu v minulých dnech přišla.

Moore také poukázal na to, že Trump vyhodil úřadující ministryni spravedlnosti USA Sally Yatesovou, která měla pochybnosti o tom, zda je exekutivní příkaz týkající se migrace legální. „Podle oficiálního prohlášení byla zbavena své funkce, protože byla v otázce hranic a ilegální imigrace velmi nespolehlivá a slabá,“ připomíná The Independent. Yatesovou nahradil Danou Boente, který zaujímá mnohem příznivější postoj vůči nové administrativě. Ale je pravděpodobné, že brzy bude nahrazen senátorem Jeffem Sessionsem, který v současné době čeká na to, až jej potvrdí Senát.

Deník poukazuje, že podobný názor jako Moore, vyslovil také přední inženýr Googlu Yonatan Zunger, který na svém blogu – ze kterého se ihned stal virál – napsal, že „muslimský zákaz může být vnímán jako pokusný balónek převratu“. Poukázal na to, že se proti tomuto exekutivnímu příkazu zvedla vlna nevole – a to i ze strany právníků na ministerstvu vnitřní bezpečnosti, který jej rozporovali. Jejich aktivity ale podle listu zastavil právě Bannon. Deníku Guardian pak napsal, že Bílý dům byl „očištěn" od téměř všech vedoucích pracovníků na ministerstvu zahraničí.

Zunger proto naznačil, že nová administrativa je v půlce cesty k tomu změnit výkonnou moc ve „vnitřní kruh, což by eliminovalo případnou kontrolu buď ze strany federální byrokracie, Kongresu nebo soudů. Pracoviště jsou kvůli tomu reorganizována nebo vyprazdňována.“ Napsal také, že kroky jako muslimský zákaz a další neočekávané události, které následovaly, jsou způsob, jak „aktivně zjistit způsoby, pomocí kterých je možné se chopit nezpochybnitelné moci".

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy