Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj o elysejský palác začíná: Le Penová odstartovala prezidentskou kampaň

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Lyon - Předsedkyně francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová (48) dnes odstartovala oficiální kampaň k jarním prezidentským volbám. Dvoudenní setkání v Lyonu vyvrcholí v neděli projevem političky, kterou její oponenti označují za nacionalistku a populistku.

Kampaň europoslankyně zahajuje stranické shromáždění v Lyonu, které FN pojmenovala "prezidentský sjezd". Na hlavním plakátu kampaně stojí u fotografie usmívající se kandidátky hesla "Dát Francii opět do pořádku" a "Marine prezidentkou jménem lidu". Současně byla zveřejněna brožura se 144 konkrétními a jasnými závazky. Náklad dokumentu má být podle představitelů FN několika milionů kusů.

V dokumentu Le Penová navrhuje mimo jiné opuštění eurozóny, uspořádání referenda o členství v Evropské unii, uvalení daní na dovoz a pracovní smlouvy pro cizince, snížení věku odchodu do důchodu a zvýšení některých sociálních dávek při současném snížení daně z příjmu. Chce také omezit některá práva, která se nyní vztahují na všechny obyvatele země, jako bezplatné vzdělávání, pouze na občany Francie, najmout 15.000 policistů a omezit migraci. Kromě opuštění eurozóny a EU chce také opustit NATO, zvýšit výdaje na obranu a zavést znovu brannou povinnost.

Dokument počítá v příštím roce s růstem hrubého domácího produktu o dvě procenta. To je více než čeká francouzská centrální banka, podle které má HDP vzrůst jen o 1,4 procenta. FN očekává, že do konce pětiletého prezidentského mandátu poroste HDP o 2,5 procenta ročně. Deficit veřejných financí má do roku 2022 klesnout na 1,3 procenta HDP a zadlužení na 89 procent HDP. Výpadky vzniklé snížením daní a zvýšením sociálních dávek chce Le Penová vykompenzovat bojem s podvody u sociálního zabezpečení a s daňovými úniky, úsporami ze změny politiky vůči EU, z nové migrační politiky a administrativní reformou, napsala agentura Reuters.

Šéfka FN věří v úspěch ve dvoukolové prezidentské volbě 23. dubna a 7. května. Podle dvou nejnovějších anket má Le Penová vyhrát první kolo se ziskem 27 procent hlasů a postoupit do rozhodujícího duelu s 39letým centristou Emmanuelem Macronen, kterému se předvídá 23 procent. François Fillon by nyní získal maximálně 19 procent. Kandidát vládních socialistů 49letý Benoît Hamon by skončil až čtvrtý s asi 16 procenty. Ve druhém kole by ale Macron díky podpoře ostatních umírněných stran podle průzkumů Le Penovou jasně porazil.

Le Penová jako členka Evropského parlamentu (EP) čelí aféře s údajným fiktivním zaměstnáváním, která ji ale zvlášť neohrožuje. Vedení EP ji obvinilo, že pro svou činnost v europarlamentu zaměstnávala dvě asistentky, které ve skutečnosti pracovaly pro FN. Požaduje od ní vrácení kolem 300.000 eur. Le Penová naopak možná získala nové voliče poté, co ve čtvrtek v tisku prohlásila, že v případě zvolení zavede daň na všechny pracovní smlouvy, které ve Francii uzavřou cizinci.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy