Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smyčka kolem Rakky se utahuje? Bašta Islámského státu bude obklíčena

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - U severosyrské Rakky, bašty Islámského státu (IS), dnes začala nová fáze vojenské operace s cílem zcela obklíčit 300tisícové město. Ofenzivu vedou Demokratické síly Sýrie (SDF), které vznikly v roce 2015 na popud USA.

"Operace byla zahájená za stoupající podpory sil mezinárodní koalice (vedené USA) našim postupujícím jednotkám, a to formou letecké podpory nebo pomocí (pozemních) speciálních jednotek na bojišti," uvedly v prohlášení Demokratické síly Sýrie. Mají podle odhadů až 25 tisíc členů, jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.

Zástupce kurdských milicí Talál Silo již koncem ledna řekl, že boje v Rakce vstupují do nové fáze, jejímž cílem je zcela obklíčit stejnojmenné provinční středisko. Přeruší se tím spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur.

"Abychom to dokázali, musíme se dostat k silnici mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem. To bude obtížné," sdělil tehdy Reuters nejmenovaný zdroj z YPG.

Velitel SDF dnes podle Reuters upřesnil, že jednotky v rámci nynější třetí a závěrečné fáze zatím postoupily jen několik kilometrů k východní části Rakky a ke strategické silnici k městu Dajr az-Zaur, které je téměř celé v rukou bojovníků IS. Cílem první fáze bylo obsazení oblastí u severu Rakky, druhá se zaměřila na území západně od města a dosud zcela neskončila, připustil velitel. Upřesnil, že zbývá dobýt jednu přehradu obsazenou džihádisty na řece Eufrat.

Boje dnes v Sýrii pokračovaly také mezi silami IS a syrské vlády severně od Aleppa. Syrská armáda se zde probíjí k městu Al-Báb, které ovládají džihádisté.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy