Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si telefonoval s Porošenkem: USA se zasadí o mír v Donbasu, slíbil

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Washington - Americký prezident Donald Trump v sobotu telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Petro Porošenkem. Řekl mu, že se USA zasadí o obnovu míru na ukrajinsko-ruské hranici. Boje v Donbasu, který vypukly na jaře 2014, se znovu výrazně zintenzivnily na přelomu ledna a února.

Šlo o první přímý kontakt mezi oběma politiky od nástupu Trumpa do úřadu, napsala dnes agentura Reuters.

"Budeme spolupracovat s Ukrajinou, Ruskem a všemi dalšími zúčastněnými stranami s cílem pomoci jim obnovit mír podél hranice," sdělil Trump, který dříve Kyjev zneklidnil svým přáním zlepšit vztahy s Moskvou.

"Obě strany diskutovaly posílení strategického partnerství mezi Ukrajinou a Spojenými státy. Zvláštní pozornost byla věnována vyřešení situace na Donbasu (na východní Ukrajině) a dosažení míru s pomocí politických a diplomatických prostředků," uvedl Porošenko.

Místem nových tvrdých střetů s desítkami mrtvých a raněných se stala hlavně průmyslová obec Avdijivka. Ukrajinská armáda a povstalci se vzájemně obviňují z nasazení těžkých zbraní.

Témata:  Donald Trump Petr Porošenko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy