Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Chovanec obhajuje svůj ústavní návrh o zbraních. S puškou v ruce

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podá ústavní zákon, který dává majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka, jako poslanecký návrh. Zdůraznil, že důsledkem normy nemá být to, aby měl každý Čech zbraň.

Chovanec tak chce zajistit, že se zákon stihne projednat ještě v tomto volebním období Sněmovny. "My jsme měli debatu s panem premiérem a dalšími kolegy z vlády. Protože čas kvapí a vláda má před sebou několik měsíců činnosti a do toho vstoupí volební kampaň, tak jsme se dohodli, že to podáme jako poslanecký návrh," vysvětlil Chovanec v pořadu televize Prima Partie.

Podle ministra už je návrh podepsaný a podpisy má u sebe předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

Smysl normy se Chovanec lidem snaží vysvětlit ve videu nazvaném "Bezpečná země, nebo Divoký západ?"

"Legální držitelé zbraní, kteří jsou proškoleni, se stanou součástí bezpečnosti země. Budou se do ní zapojovat stejně tak, jako se do ní zapojují například aktivní zálohy české armády," uvádí Chovanec k podstatě návrhu.

Návrh chce umožnit lidem bránit se mimo jiné proti teroristům například při útocích nákladními automobily, které se loni staly v Nice a v Berlíně.

Témata:  Milan Chovanec zbraně zákony

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy