Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právnička radí: Zde jsou 3 způsoby, jak se zbavit Trumpa jako prezidenta před rokem 2020

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington – „Opravdu musíme snášet tohohle chlápka? To je důležitá otázka, která zaznívá po celém světě. Donald Trump hned první týden jako prezident ukázal, co můžeme čekat. Ano, je to blázen, jak se všichni obávali,“ píše v komentáři pro server Foreign Policy americká právnička a někdejší poradkyně ministerstva obrany Rosa Brooksová.

„Vzpomínáte si na ty nejoptimističtější fantazie před inaugurací? Taky jsem se tím utěšovala. Říkali jsme si – až bude prezidentem, určitě si uvědomí, že nemá smysl odstupovat od všech těchto smluv. Až bude prezidentem, určitě pochopí, že musí přestat zveřejňovat tweety obsahující urážky. Až bude prezidentem, odloží stranou své směšné výroky o budování zdi podél hranice s Mexikem,“ píše v úvodu Brooksová.

To se však nestalo a už první týden podle ní Trump ukázal, že všechna svá slova myslel vážně. „Dosavadní výsledek? Prezident Číny varuje před obchodní válkou a říká, že Peking bude bránit globalizaci a volný obchod před americkým protekcionismem. Prezident Mexika zrušil státní návštěvu Washingtonu a prominentní mexičtí představitelé říkají, že Trumpova navrhovaná hraniční zeď „by nás mohla dostat do války – a ne té obchodní". Vůdci Trumpovy vlastní strany kritizují jeho slova o údajných podvodech během voleb. Jo, a celý tým vrcholných manažerů odešel z amerického ministerstva zahraničí,“ vyjmenovává.

Připomíná také, že obliba Trumpa je nižší než obliba jakéhokoliv jiného amerického prezidenta v historii, jen 36 procent Američanů je podle posledního průzkumu s jeho kroky spokojeno. A podobné je to i v zahraničí - asi 80 procent britských občanů si myslí Trump bude „špatný prezident“, ve Francii je to 77 procent dotázaných a v Německu 78 procent. „A to je ve funkci jen pár dní. Otázka tedy zní – opravdu jsme s Trumpem uvízli?“ píše právnička.

Podle ní záleží na okolnostech. V podstatě existují čtyři možnosti, jak se „mizerného prezidenta“ zbavit. První je samozřejmá – počkat do roku 2020 a doufat, že američtí voliči přijdou k rozumu a znovu ho nezvolí. „Ale po prvním katastrofálním týdnu se čtyři roky jeví jako příliš dlouhá doba. To nás přivádí k druhé možnosti – žalobě. Podle americké ústavy může prostá většina ve Sněmovně reprezentantů hlasovat a obvinit Trumpa ze „zrady, úplatkářství nebo jiného vážného trestného čin nebo přestupku." Pokud bude usvědčen dvěma třetinami hlasů v Senátu, mohl by být Trump odvolán z funkce - a nový průzkum po jednom týdnu ukazuje, že více než třetina Američanů se již nemůže dočkat, až uvidí Trumpa obviněného,“ tvrdí Brooksová.

Dodává, že Kongres na žalobu nepotřebuje důkaz o skutečné zradě nebo vraždě. Prakticky všechno totiž prý lze považovat za trestný čin nebo přestupek. Poukazuje na to, že bývalý prezident Bill Clinton byl obviněn za lhaní o jeho vztahu s Monicou Lewinskou. „Špatná zpráva je, že republikáni ovládají jak Sněmovnu, tak Senát, což znamená, že obžaloba je politicky nepravděpodobná, dokud demokraté znovu nezískají Kongres. A to se nemůže stát dříve než po volbách v roce 2018,“ vysvětluje

Žaloba by také trvala měsíce, ne-li déle, a to i s podporou Kongresu. „A když tu máte nějakého šílence kontrolujícího jaderné kódy, i několik měsíců se zdá jako dlouhá doba. Jak dlouho bude trvat, než se Trump rozhodne, že pojem „vystřel odsud" je výraz, který by se měl vztahovat na jaderné střely? (Možná zaměřené na Mexiko?),“ nastiňuje možný scénář.

I proto se podle ní někteří pro útěchu obrací k 25. dodatku ústavy. Ten uvádí, že viceprezident a většina hlavních důstojníků výkonných útvarů může prohlásit prezidenta za neschopného plnit pravomoci a povinnosti svého úřadu. V tom případě by se prezidentských povinností měl ihned chopit viceprezident. Třetí možností pak tedy je odvolávat se na ambice viceprezidenta Mikea Penceho.

„Chtěl přece také být prezidentem, že? Není zrovna politicky umírněný, zaujímá nepřátelský postoj k právům homosexuálů a patří mezi skeptiky v otázce změn klimatu – ale jeho neatraktivní politika se může mnoha Američanům zdát jako ne až tak šílená,“ myslí si právnička. Lze podle ní předpokládat, že Pence bude dostatečně rozumný. Kongres by se podle ní s Trumpovým koncem musel smířit – kdyby Pence a polovina kabinetu prohlásila Trumpa za nezpůsobilého.

„Čtvrtou možnost bych do nedávna nepovažovala v USA za myslitelnou – je to vojenský převrat. Nebo alespoň situace, kdy by vojenští velitelé odmítli poslouchat některé rozkazy,“ uvádí Brooksová. Poukazuje třeba na kroky administrativy George W. Bushe - například na formální protesty většiny vojenských právníků, které ale nedokázaly zastavil používání mučení. Když vojenští vůdcové měli námitky proti taktice jako je waterboarding, Bushova administrativa jednoduše obešla armádu a nechala CIA a soukromé dodavatele dělat špinavou práci.

Jenže Trump podle ní takto „jemný nebo sofistikovaný“ není. „Svou politiku zveřejňuje v chvástavých nočních tweetech, a ne prostřednictvím tichých dohod s právníky. Je nevyrovnaný, nenucený a jeho nečekané výroky údajně způsobují mrazení i u jeho nejbližších spolupracovníků,“ vysvětluje. Co by se stalo, kdyby vojenští vůdci dostali rozkaz nejen neuvážený, ale i nebezpečně pomatený? Když nebude v duchu - „připravte si plán na invazi do Iráku, pokud ji Kongres povolí na základě pochybných zpráv zpravodajců“", ale spíše „připravte se na invazi do Mexika zítra!", nebo „začněte shromažďovat muslimské Američany a posílejte je na Guantánamo!" nebo „jděte poučit Čínu – atomovým arzenálem“.

Co by se opravdu stalo, je podle ní nemožné říci. „Poprvé v mém životě si dovedu představit věrohodné scénáře, v nichž by nadřízení vojenští úředníci mohli jednoduše sdělit prezidentovi: Ne, pane. Neděláme to. To by vyvolalo bouřlivý potlesk z redakční rady New York Times. Připravte se. Tak či onak, to bude divokých několik let,“ dodává právnička.

Témata:  Donald Trump USA prezident USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy