Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žijí štíhlí lidé skutečně déle? Vědci se hádali, pak usedli k jednomu stolu a zjistili...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - Již mnoho let se vede spor, zda to, co jíme, ovlivňuje délku našeho života. Vědeckou při vedla Wisconsinská univerzita a National Institute on Aging (NIA). Nakonec se rozhodly zasednout k jednomu stolu a přehodnotit všechny údaje ze svých experimentů. Dospěly ke společnému závěru, který publikoval časopis Nature Communications.

Omezení příjmu kalorií může skutečně prodloužit život až o 30 procent, jak ukazují některé pokusy na zvířatech z 90. let, napsal italský deník La Repubblica.

Podrobnosti toho, co se děje uvnitř buněk a v genech, jsou známy jen do určité míry. Avšak jíst méně a zpomalit metabolismus má podle celé řady pokusů mnoho účinků: od snížení rezistence na inzulin (tedy rizika cukrovky) po snížení zánětů tkání (tedy nepřímo rizika rakoviny a srdečních nemocí).

Institut NIA nedokázal opakovat výsledky testů, protože opice, jimž byl omezen kalorický příjem, byly příliš mladé. Zahajovat drastickou dietu v první fázi života se zdá být méně užitečné, než když je zahájena ve vyšším věku. Snížení příjmu kalorií a zpomalení metabolismu mají totiž vedlejší účinky: jedním z nich je snížení plodnosti.

Na univerzitě v Madisonu se pak skupina makaků, jimž nebyl omezen příjem kalorií, přiblížila v mnohém stravování typickému v bohatých zemích s přemírou kalorií, cukrů a bílé mouky. Rozdíl mezi opicemi, které jedly jako lidé v bohatých zemích, a opicemi, jimž byl omezen kalorický příjem, se jasně ukázal: opice žily v průměru o tři roky déle a téměř se u nich nenacházely stopy po kardiovaskulárních chorobách, nádorech či cukrovce.

Vědci zjistili, že prodloužení života není jen výsledkem sníženého příjmu kalorií, ale že hraje roli i to, v jakém věku byla dieta zahájena, jakou má jídelníček skladbu a kdy a kolikrát denně se jí. To jsou okolnosti, které mohou vysvětlovat rozdíly mezi studiemi.

Témata:  zdraví hubnutí vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy