Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužívání dětí v církvi? Australská komise zveřejnila alarmující statistiku

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Sydney - Australská státní komise, která vyšetřuje případů pedofilie v církevních školách a dalších institucích, dnes zveřejnila alarmující statistiku. Sedm procent kněží katolické církve v Austrálii je podezřelých, že v několika předchozích desetiletích sexuálně zneužívalo děti.

Australská královská komise, která byla zřízena v roce 2013 kvůli vyšetřování sexuálního zneužívání dětí v zemi, dnes zveřejnila svou první statistiku. Z ní vyplývá, že 4444 lidí vypovědělo, že bylo mezi lety 1980 a 2015 zneužito v asi tisícovce katolických institucí v Austrálii. Průměrný věk zneužitých dětí byl u dívek 10,5 roku a u chlapců 11,5 roku.

"Tato čísla jsou šokující, tragická a neobhajitelná," komentoval nejnovější statistiku Francis Sullivan, předseda rady katolické církve, která má tato vyšetřování na starosti. Dodal, že údaje odráží masivní selhání církve.

"Příběhy obětí jsou tristně podobné," řekl hlavní právník komise Gail Furness. "Dětem se nevěnovala pozornost či v horším případě byly trestány. Obvinění nebyla vyšetřena. Kněží a další členové církevních institucí byli přemístěni a na jejich nových pracovištích nebyl o podezřeních nikdo informován," uvedl Furness.

Už v předchozích měsících se v médiích objevily informace o případech, kdy církevní hodnostáři v Austrálii nereagovali na stížnosti dětí týkající se zneužívání. Jedním z nich byl i nynější vatikánský prefekt George Pell, který jako arcibiskup Melbourne a později Sydney nevyslyšel podobná volání.

Témata:  Austrálie církev pohlavní zneužívání dětí děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy