Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Srbsku soudí osm expolicistů, jsou obviněni z masakru více než 100 muslimů v Srebrenici

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - V Bělehradu dnes začal proces s osmi bývalými bosenskosrbskými policisty, kteří jsou obžalováni ze zavraždění stovky muslimů nedaleko Srebrenice v červenci 1995. Hrozí jim až 20 let vězení.

Soudci dnes odmítli další odročení procesu, který je považován za test odhodlání srbské justice vypořádat se s nejhorším masakrem v Evropě od druhé světové války.

Obžaloba viní někdejší členy speciální policejní jednotky bosenských Srbů ze spáchání válečného zločinu na civilním obyvatelstvu. Ve skladišti ve vesnici Kravica nedaleko Srebrenice podle prokuratury postříleli více než 100 civilistů muslimské (dnes bosňácké) národnosti.

Během celého srebrenického masakru bylo povražděno sedm až osm tisíc muslimských mužů a chlapců. Hlavního organizátora zločinu, bývalého vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, zatkla policie v Srbsku v roce 2011. Poté byl vydán do Haagu. Verdikt soudu se čeká letos.

Dosud bylo identifikováno přes 1300 civilistů zmasakrovaných v Kravici. Šlo o muslimské vězně zajaté poté, co Srebrenica padla do rukou bosenskosrbských sil.

Osm bývalých bosenskosrbských policistů bylo zatčeno v Srbsku předloni na jaře a od té doby jsou ve vazbě. Stalo se tak poté, co Bosna a Srbsko v roce 2013 podepsaly dohodu o spolupráci při vyšetřování válečných zločinů a Sarajevo předalo důkazy srbským vyšetřovatelům.

Témata:  Srbsko válka na Balkáně

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy