Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry a Albrightová se přidali k žalobě proti Trumpovi

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Exministři zahraničí John Kerry a Madeleine Albrightová se dnes spolu s několika bývalými bezpečnostními poradci někdejšího prezidenta Baracka Obamy připojili k žalobě proti dekretu Donalda Trumpa.

Žalobu v minulých dnech podaly státy Washington a Minnesota a kauzou se nyní zabývají federální soudy.

Federální soud v Seattlu v pátek pozastavil Trumpův kontroverzní imigrační dekret, dokud nebude o žalobě rozhodnuto. Ministerstvo spravedlnosti se tomuto zablokování účinnosti dekretu brání u odvolacího soudu. Kerry a Albrightová zaslali podle dnešní zprávy agentury AP soudu memorandum, podle něhož Trumpovo nařízení nezvýší bezpečnost USA a poškodí součinnost Ameriky s ostatními státy v boji proti terorismu.

"Pomůže jen propagandě Islámského státu, podpoří verbování jeho bojovníků a posílí tvrzení, že Spojené státy vedou válku proti islámu," napsali exministři, kteří byli členy Obamovy vlády. "Plošný postih některých zemí nebo skupin osob poškozuje důstojnost našeho státu a je v rozporu s ústavou, kterou jsme všichni přísahali chránit," uvádí se v dokumentu.

Odvolací soud v neděli předběžně odmítl žádost ministerstva spravedlnosti, aby okamžitě obnovil platnost prezidentského dekretu do doby, než rozhodne o podaném odvolání jako celku. Trumpův tým nyní připravuje dokumenty, které si odvolací soud vyžádal, aby mohl vynést svůj verdikt. Tyto dokumenty by měl obdržet do dnešní půlnoci SEČ.

Podle amerických právních expertů žaloba proti Trumpovu dekretu se postupně dostane až k nejvyššímu soudu USA. O podobném scénáři nemá podle dnešního prohlášení pochyb ani vlivná členka právního výboru amerického Senátu Diane Feinsteinová.

Témata:  Donald Trump John Kerry Madeleine Albrightová 1 USA soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy