Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý premiér Katalánska stanul před soudem kvůli referendu o nezávislosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Expremiér Katalánska Artur Mas dnes stanul spolu se dvěma bývalými ministryněmi katalánské vlády před soudem kvůli referendu o nezávislosti z roku 2014. Politiky přišlo podpořit na 40 tisíc Katalánců.

Katalánský expremiér Mas a dvě bývalé ministryně katalánské vlády Irene Rigauová a Joana Ortegová se před soudem zodpovídají z toho, že ignorovali zákaz konání referenda vydaný španělským ústavním soudem. Katalánská vláda uspořádala v listopadu 2014 nezávazné hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen zhruba 40 procent.

Prokuratura nyní žádá pro Mase, Rigauovou a Ortegovou zákaz vykonávat volené veřejné funkce na všech úrovních, ať už místní či celostátní. Pro Mase žádá obžaloba desetiletý zákaz činnosti, pro ministryně devítiletý.Trest mají dostat za to, že neuposlechli a obešli výrok soudu.

Ráno při příchodu obžalovaných do soudní budovy zpívali lidé na ulici katalánskou hymnu. Sešlo se jich podle místní policie na 40.000. Někteří měli demonstrativně zalepená ústa, mnozí drželi katalánské vlajky a vykřikovali hesla jako "Nezávislost" a "Volby jsou demokracie".

"Jdeme tam se vztyčenou hlavou, udělali bychom to znovu," uvedl před zahájením procesu Mas. Současný premiér Katalánska Carles Puigdemont, jehož vláda chystá letos také referendum, dnes řekl, že tato kauza se nikdy neměla dostat před soud. Proces bude pokračovat v úterý ráno.

Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba půl napůl. Mnozí z nich si stěžují, že jejich bohatý region, produkující zhruba pětinu španělského HDP, odvádí Madridu příliš mnoho na daních, aniž by se mu vrátil odpovídající podíl formou vládních investic.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy