Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková promluvila o bojích na Ukrajině. Jde o silnou kritiku vlády v Kyjevě

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kyjev – Už o víkendu se objevily informace, že tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty v okolí východoukrajinského města Avdijivka ztratily na intenzitě. To potvrzuje také ukrajinský politik a guvernér doněcké oblasti Pavlo Žebrivsky. A své si k bojům řekla také kontroverzní poslankyně Naďa Savčenková.

Boje na východní Ukrajině znovu zintenzivněly na přelomu ledna a února. Nejtěžší střety se zatím nejméně třemi desítkami mrtvých a řadou zraněných se odehrávaly v okolí průmyslového centra Avdijivka, které leží severně od separatisty ovládaného Doněcku.

Humanitární situace v oblasti je podle Žebrivského v tuto chvíli lepší, téměř v plném rozsahu už podle něj byly zajištěny dodávky vody i elektřiny, úplně by měly být problémy odstraněny do večera. Jeho slova cituje ukrajinská stanice 112 Ukrajina. „Vrchol bojové situace je podle mě za námi. Doufáme, že se školy dnes otevřou,“ uvedl. Z oblasti bylo kvůli eskalaci bojů evakuováno asi 300 lidí.

Situaci na východě Ukrajiny okomentovala pro stanici také bývalá ukrajinská pilotka a poslankyně Naďa Savčenková. Vyhrocení situace v Avdijivce podle ní svědčí o únavě z nečinnosti politiků v překonání konfliktu na východě Ukrajiny.

„Vidíme, že sliby ohledně silné armády a řeči, že má všeho dost, nejsou pravda… Tato situace ukázala, že zatím jsou připraveni bojovat pouze lidé, které tato válka bohužel velmi unavila. Unavila je nečinnost politiků, jejich slabá diplomacie a neurčitost: buď kráčíme k vítězství za cenu války, anebo usedáme k jednáním a končíme válku mírem," uvedla Savčenková.

Témata:  Ukrajinská krize Naděžda Savčenková

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy