Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má problém: Polovina nových bytů a domů připadne migrantům

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn – Horní komora britského Parlamentu, známá jako Sněmovna lordů, se zabývala narůstající krizí v oblasti bydlení. Téměř polovina všech nových domů postavených ve Velké Británii v průběhu příštích pěti let bude obydlena migranty. Znamená to mimo jiné, že každých pět minut je třeba postavit jeden nový dům. Informují o tom britská média.

Vzhledem k populačnímu boomu ve Velké Británii, který je způsoben především přistěhovalectvím, bude třeba vybudovat do doku 2039 5,3 milionu nových domů a bytů. Podle britské vlády a úřadu pro obce připadne asi 2,4 milionu těchto bytů migrantům.

Podle statistik, na které poukazuje britský server Express, bude muset Británie pojmout v příštích 22 letech asi 243 tisíc nových domácností. Podle odhadů se na tomto růstu ze 45 procent podílí čistá migrace. Tyto údaje byly ve Sněmovně lordů prezentovány jako součást odpovědi na otázku položenou Lordem Greenem z Deddington, předsedou Migrační hlídky, která vede kampaň za nižší úroveň migrace.

„K tomu, aby situace nedospěla do dramatického bodu, je třeba postavit nový domov každých pět minut – a to ve dne v noci, pro nově příchozí. A to po takovou dobu, než se nám podaří dostat tato čísla dolů. Vím, že existuje silný názor, že toho o migraci ve Sněmovně bylo řečeno hodně. Jediné, co teď zdůrazňuji, je fakt, že jsou tu i náklady,“ uvedl politik.

Tyto odhady jsou založeny na oficiálních odhadech počtu obyvatel provedených v roce 2014, neberou však v úvahu výsledky brexitu, který by mohl znamenat konec volného pohybu Evropanů a díky tomu i snížení zahraniční migrace.

Migrační hlídka ale také poukazuje na to, že jsou tyto výstupy jsou nižší než skutečné počty čisté migrace, a jakákoliv nová pravidla migrace mohou být zavedena až po brexitu. Než klesne počet přistěhovalců, může to podle skupiny trvat roky.

Premiérka Theresa Mayová už v souvislosti s plánem brexitu uvedla, že ministři "velmi pečlivě zváží," jak snížit počet lidí, kteří se stěhují do Británie.

Témata:  Velká Británie migrace bydlení

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy