Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojíme za NATO, ale začněte víc přispívat. USA nebudou platit vše, vzkazuje Trump

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Washington - Spojené státy pevně podporují Severoatlantickou alianci, ale žádají, aby členské státy plně hradily své příspěvky.

Při návštěvě vojenské základny na Floridě to dnes prohlásil prezident USA Donald Trump. Základna MacDill je sídlem amerického velitelství pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) a velitelství pro speciální operace (SECOM).

"NATO rozhodně podporujeme," zdůraznil prezident, který během své loňské volební kampaně označil alianci za "zbytečnou". USA podle něj jen žádají, aby všichni členové NATO jak náleží uhradili svůj finanční příspěvek alianci v plné míře.

V nedělním rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem Trump podle Bílého domu hovořil i o tom, jak povzbudit spojence, aby plnili své finanční závazky.

Trump v dnešním projevu k příslušníkům americké armády řekl, že Spojené státy spolu se svými spojenci porazí "radikální islámský terorismus", který prezident označil za sílu smrti. "Porazíme radikální islámský terorismus a nedovolíme, aby zapustil kořeny v naší zemi," prohlásil Trump.

Témata:  Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy