Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista Abdeslam převezen do Francie, ještě dnes ho čeká soud

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel/Paříž - Terorista Salah Abdeslam byl dnes ráno vydán z Belgie do Francie. Očekává se, že ještě dnes stane před tamními soudci. Ti zajisté vyhoví žádosti prokuratury, aby byl podezřelý umístěn do vazby.

Abdeslam (26) byl dnes ráno v 9:05 SELČ na základě evropského zatykače, který v březnu vydala Francie, předán francouzským úřadům, uvedla belgická federální prokuratura v prohlášení. "Bude v průběhu dne předveden vyšetřujícím soudcům s cílem zahájit jeho vyšetřování," uvedl pařížský prokurátor François Molins.

Při útoku skupiny džihádistů 13. listopadu zahynulo 130 lidí a další stovky osob utrpěly zranění. Abdeslam je podezřelý, že v přípravě a provedení tohoto vraždění hrál klíčovou roli.

Abdeslamův advokát dnes ujistil, že jeho klient hodlá s francouzskými vyšetřovali spolupracovat. "Záleží mu na tom, aby vše vysvětlil. Mě zase záleží na tom, aby měl spravedlivý proces a byl odsouzen za věci, které spáchal, a ne za věci, které nespáchal," řekl francouzský advokát Franck Berton regionálnímu francouzskému deníku La Voix du Nord.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdeslam si během atentátů svůj vlastní sebevražedný útok rozmyslel a uprchl do Bruselu, kde byl nakonec dopaden.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy