Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manipuluje Rusko veřejným míněním v Německu? Tajné služby pátraly, výsledek mnohé překvapí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Pátrání německých tajných služeb po tom, zda se ruská vláda snaží manipulovat s veřejným míněním v Německu, nedospělo k žádným jasným důkazům. Studie tak patrně nebude zveřejněna, neboť by ještě více pošramotila vztahy mezi Berlínem a Moskvou.

Vyplývá z 50stránkové studie německých zpravodajců, kterou již loni dostal úřad spolkové kancléřky Angely Merkelové, napsal dnes s odvoláním na své zdroje list Süddeutsche Zeitung (SZ).

S obviněním Moskvy, že se snaží kybernetickými útoky narušit průběh výběru nového prezidenta, přišla loni na podzim americká vláda nyní již bývalé hlavy státu Baracka Obamy.

Hledání důkazů a stop možných ruských pochybných aktivit v Německu se ale ukázalo jako obtížné a z pohledu kancléřství jako nepříliš úspěšné, napsal dnes SZ.

Dokument, za jehož vznikem stojí Spolková zpravodajská služba (BND) a Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), se věnoval širokému spektru aktivit, které tajné služby vyhodnotily jako znepokojivé. Podle SZ se tak analytici zaměřili například na prověření demonstrací proti Merkelové, které mohly být zorganizovány v zahraničí, nebo na jistý Rusku nakloněný německý klub bojových umění.

Zpráva, ačkoli postrádá přesvědčivé důkazy, se nicméně zmiňuje o tom, že Rusko se od roku 2014 pokouší konfrontačním přístupem vyvolat na Západě neklid. Tuto činnost se pak Moskva snaží vykonávat obratně tak, aby s ní nebyla spojována, ačkoli německé tajné služby nepochybují, že nitky skutečně vedou do Kremlu, uvedl SZ.

Jako příklad je často zmiňován případ třináctileté Berlíňanky ruského původu Lisy, která byla loni v lednu asi 30 hodin nezvěstná. Lisa následně prohlásila, že ji unesli a znásilnili muži jižanského vzezření. Němci ruského původu pak uspořádali několik demonstrací, a to i před kancléřstvím.

Německé tajné služby vyslechly každého organizátora demonstrací v případu Lisa a od všech se dozvěděly, že hlavním motivem byl strach z nekontrolovatelného přistěhovalectví. Ze závěru pak podle listu vyplývá, že najít spojitost, že událost řídilo či financovalo Rusko, se nepodařilo.

Témata:  Německo Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy