Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je posedlý mocí, jeho ego může být pohromou pro podnikatele, zní z Německa

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Z hospodářské politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa by měli mít obavy němečtí podnikatelé a exportéři. Uvedl to dnes šéf německého svazu obchodu BGA Anton Börner.

Börner označil Trumpa za mocí posedlého a o sobě naprosto přesvědčeného rodinného podnikatele, který nemá žádný vztah k sociálně tržnímu hospodářství. Po vítězství ve volbách pohlíží Trump podle Börnera na celé Spojené státy jako na svou firmu. "Jeho logikou je vždy jeho ego," poznamenal také Börner podle německých médií.

Trump už několikrát řekl, že chce snížit obchodní deficit Spojených států s dalšími zeměmi, včetně Německa. V roce 2015 Německo do USA vyvezlo zboží a služby za 143 miliard eur (3,9 bilionu Kč), opačným směrem putovalo zboží a služby za 87 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Jedním z kroků, které by podle Trumpa přispěly k vyrovnání bilance, je i možnost zavedení vysokých cel na část dováženého zboží.

Takové výroky znepokojují řadu německých podnikatelů a ekonomů. Podle zprávy ekonomického institutu Ifo z konce loňského roku by nové ekonomické bariéry mohly mít v Německu dopad na 1,5 milionu pracovních míst. Börner dnes poznamenal, že kvůli zvažovaným opatřením ze strany USA visí nad předpokládaným růstem německého exportu velký otazník.

Německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová dnes uvedla, že Německo je připraveno reagovat na jakákoliv protekcionistická opatření Spojených států.

Témata:  Donald Trump Německo ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy