Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejský špion v Praze? Poslal ho prý Kim Čong-un kvůli svému strýci

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Soul - Kim Čong-un počátkem roku 2015 vyslal svého strýce Kim Pchjong-ila jako velvyslance do ČR. Podle informací jihokorejského deníku Čoson ilbo se ho patrně rozhodl ještě potají sledovat a poslal za ním do Prahy špióna.

Kim Pchjong-il (63), který je synem bývalého severokorejského diktátora a zakladatele komunistického režimu v KLDR Kim Ir-sena, před Českem působil 16 let jako velvyslanec v Polsku.

V Polsku si Kim Pchjong-il vytvořil širokou síť vztahů a jako nejdéle sloužící velvyslanec na jednom místě by posílil svůj vliv. To by se podle Čoson ilbo promítlo do pořádání nejrůznějších akcí, což by z něho vytvářelo vlivného hráče na mezinárodním poli. Tomu se prý Kim Čong-un chtěl zřejmě vyhnout, a proto se rozhodl strýce náhle přesunout do České republiky.

Kim Pchjong-il byl od konce 70. let v podstatě jen v exilu na různých diplomatických postech v Evropě, aby nemohl zasahovat do politiky v KLDR.

Podle tvrzení hongkongského tisku z loňského roku se objevila snaha mezi bývalými vysoce postavenými činiteli KLDR, kteří uprchli do exilu, vytvořit jakousi exilovou vládu, do jejíhož čela by dosadili právě Kim Pchjong-ila. Toho tak zamířil do Prahy sledovat vysoce postavený důstojník ministerstva státní bezpečnosti.

Témata:  Severní Korea velvyslanectví KLDR Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy