Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při zveřejnění dekretu o migraci jsme udělali chybu, přiznal americký ministr Kelly

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Zákaz vstupu do USA pro občany z vybraných zemí měl být zveřejněn později, aby s ním nejprve mohli být seznámeni poslanci. Připustil to dnes americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly.

Jak připomíná agentura AP, Kelly je zatím nejvyšším americkým představitelem, který připustil pochybení při zveřejňování kontroverzního dekretu nového prezidenta Donalda Trumpa.

Trumpův dekret vstup do Spojených států dočasně zakázal lidem ze sedmi muslimských zemí a rovněž dočasně zastavil příjem uprchlíků. Soud ale platnost nařízení pozastavil a Trumpova administrativa se proti tomu odvolala.

Ministr dnes vypovídal před výborem pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů. Podstatu nařízení bránil a řekl, že smyslem je zajistit bezpečnost všem občanům USA. Dekret je podle něj ústavní a je nezbytné, aby Trump stávající imigrační praxi přehodnotil.

Dva republikánští senátoři dnes chtějí zveřejnit svůj návrh zákona, který omezí přijímaní lidí do USA. Zákon navrhuje snížit na polovinu vydávání povolení k trvalému pobytu - tedy na 500.000 ročně. Zákon podle nich neovlivní imigraci založenou na přijímání a zaměstnávání kvalifikovaných lidí.

Témata:  Donald Trump migrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy