Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký viceprezident Pence musel pomoci do funkce ministryni školství DeVosové

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Americkou ministryní školství se stane Betsy DeVosová. Do funkce ji dnes potvrdil Senát. Rozhodování ale nebylo jednoznačné, svým hlasem musel vstoupit do debaty i viceprezident Mike Pence, protože senátoři hlasovali poměrem 50:50.

Podle historika Senátu, na nějž se odvolala agentura AP, je to poprvé, kdy musel viceprezident přispět do hlasování o kandidátech nominovaných do vlády.

„Betsy DeVosová je reformátorka, bude výbornou ministryní školství pro naše děti,“ postavil se za ni na twitteru prezident Donald Trump.

Nominace miliardářky DeVosové vyvolávala mnoho otazníků a k demokratickým senátorům, kteří s ní nesouhlasili, se dnes připojily dvě senátorky Republikánské strany. Demokraté tvrdí, že DeVosové chybí zkušenosti a že je odpůrkyní veřejného školství. Finanční zájmy ji pak pojí s elitními školami. DeVosová už sdělila, že se z těchto vazeb vyváže.

Senátní výbor pro záležitosti veteránů dnes podpořil Trumpova kandidáta na post ministra pro záležitosti veteránů Davida Shulkina. Sedmapadesátiletý Shulkin působil od roku 2015 na ministerstvu jako tajemník a do funkce byl jmenován za prezidenta Baracka Obamy. Bude prvním členem Obamovy administrativy, který bude sloužit i v Trumpově kabinetu, a stane se také prvním šéfem tohoto úřadu, který není sám veteránem. Senát o jeho nominaci bude rozhodovat zřejmě bude příští týden, očekává se, že s jeho jménem problémy nebudou.

Témata:  Donald Trump USA Senát USA Mike Pence

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy