reklama

Trump v rozhovoru s novinářem Billem O'Reillym ze stanice Fox News prohlásil, že svůj ruský protějšek respektuje. "Ale on je vrah," reagoval O'Reilly. "Existuje spousta vrahů. Myslíte si, že naše země je tak nevinná?" odvětil Trump.

Americký prezident následně uvedl, že ačkoliv někoho respektuje, neznamená to, že s ním bude vycházet. "Je to vůdce své země a já říkám, že je lepší s Ruskem vycházet než nevycházet. A pokud nám Rusko pomůže v boji proti IS, což je náš hlavní boj, a s islámským terorismem po celém světě, je to jen dobře. Ale budu s nimi vycházet? To netuším,“ dodal Trump.

Slova obou mužů pobouřila jak demokraty, tak i republikány. Nejméně tři senátoři a několik dalších konzervativců obsah rozhovoru odsoudilo nebo se od prezidenta přímo distancovalo. Nejvíce je ale pobouřen Kreml.

"Považujeme podobné výrazy zpravodaje Fox News za nepřípustné a urážlivé," uvedl v pondělí Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Kreml by podle něj dal přednost tomu, aby se televize Putinovi omluvila. Ta to ale striktně odmítá.

"Putinova administrativa v Moskvě žádá, abych se já, váš pokorný korespondent, omluvil za to, že jsem řekl, že starý Vlad je vrah ... Takže už pracuji na omluvě, ale může to chvíli trvat. Možná se toho dočkáte kolem roku 2023," řekl posměšně O'Reilly ve své televizní relaci v pondělí večer.