Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenský tisk: Očištění Babiše? Pomohla mu svědectví bývalých estébáků

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský tisk dnes analyzuje kauzu českého ministra financí Andreje Babiše a jeho údajné evidence ve svazcích StB pod krycím jménem Bureš. Soudy prý jednoznačně upřednostnily tvrzení svědků s mimořádně pochybnou minulostí.

Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí nižších soudů, že Babiš je neoprávněně evidován v dokumentech StB jako její agent.

"Možná budoucí český premiér má navzdory skartaci svazku Bureš v archivu StB výraznou stopu. V archivech se pod tímto krycím jménem opakovaně objevují záznamy o tom, že Babiš vědomě a dobrovolně spolupracoval s komunistickou tajnou službou. Babiš se ovšem od ní podle všeho očistí díky svědectvím bývalých estébáků, tedy služebníků zločinecké organizace," uvedl Denník N.

Právě výpovědi bývalých příslušníků StB u soudu byly klíčové v líčení, ve kterém Babiš uspěl s žalobou proti slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky po StB spravuje.

Podle Listu Sme soudy v kauze Babiš a podobných starších případech nehledají pravdu, ale dávají ji stěžovatelům, ačkoliv důvěryhodnost svědků degraduje jejich pozoruhodná zločinecká minulost. "Akceptace svědectví, která jsou v rozporu s logikou příběhů a smrdí ovlivnitelností i nedůvěryhodností svědků, vypovídá více o soudech než o minulosti Babiše a jeho kolegů," napsal list.

Témata:  Andrej Babiš Slovensko StB

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy