Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenské vládní síly dobyly přístav Muchá, 20 tisíc lidí potřebuje okamžitou humanitární pomoc

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Jemenské vládní jednotky zaznamenaly velký úspěch v boji proti šítským rebelů. V úterý dobyly přístavní město Muchá, což otevírá cesta k postupu na hlavní jemenský přístav Hudajdá.

Přístav Muchá leží na pobřeží Rudého moře a pod kontrolu šíitských povstalců se dostal v březnu 2015. Už minulý měsíc se objevily informace, že město mají pod kontrolou vládní jednotky. Boje ale posléze pokračovaly. Kvůli střetům uvázlo ve městě přes 20 tisíc lidí, kteří potřebují okamžitou humanitární pomoc.

Agentura WAM nyní uvedla, že vládní jednotky spolu s mezinárodní koalicí mají město Muchá pod kontrolou. Při bojích byl podle agentury zabit či zajat velký počet povstalců.

Jemenský přístav Hudajdá leží asi 185 kilometrů severně od města Muchá a je také hlavním přístavem pro dovoz potravin do této země s 26 miliony obyvatel.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal na 10.000 obětí. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasný sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy