Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu roste počet případů černého kašle

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Německo hlásí rozmach černého kašle, berlínský Institut Roberta Kocha loni zaznamenal tuto bakteriální infekci u 22.119 lidí. Česko zaznamenalo výrazný nárůst počtu případů naposledy v roce 2014.

Kochův institut, který se specializuje na infekční choroby, v roce 2013 zaznamenal 12.600 případů. Před dvěma lety pak počet nově zaregistrovaných nemocných vzrostl asi na 14.000 a od té doby je vyšší zhruba o 8000.

"Očividně jsme svědky nejen rozmachu nemoci, ale také jejího lepšího zaznamenávání," uvedla Wiebke Hellenbrandová z Kochova institutu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v Česku v roce 2014 evidoval 2521 pacientů, což bylo nejvíce za posledních 50 let. Naopak v roce 2015 nastal citelný pokles a počet případů se snížil na 585.

Proti černému kašli se v Česku očkují povinně děti, vakcinaci jim hradí zdravotní pojišťovny. Takzvaná hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 i děti od deseti do 11 let. Dospělým pojišťovny očkování nehradí.

Onemocnění je vyvoláno toxiny, které produkuje původce nemoci Bordetella pertussis, vysvětluje ockovacicentrum.cz. Toxiny napadají a porušují řasinkový epitel na povrchu dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek a další toxin proniká do krve. Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí.

Mezi počáteční příznaky patří mírné teploty, kašel a rýma. Později jsou charakteristickými projevy záchvaty typického křečovitého kašle (připomíná kohoutí kokrhání - zde) ve dne i v noci, pauza před hlubokým obtížným nádechem, lapání po dechu a zvracení na konci ataku. Onemocnění je nebezpečné především pro malé děti do jednoho roku, u kterých může dojít k rozvoji zánětu plic nebo k zástavě dechu.

Témata:  Německo nemoc

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy