Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Existují síly, které ilegální migraci řídí. Jejich zájmem je, aby invaze neskončila, zní z Maďarska

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Budapešť - Je migrační krize skutečně jen reakcí na blízkovýchodní konflikty, nebo se jedná o cílený postup, jak destabilizovat Evropu? Stojí za ní unijní špičky, Rusko nebo Washington? Tyto otázky nedávají řadě lidí spát, a o přirozenosti uprchlické krize už začínají pochybovat i experti odvolávající se na tajné služby.

Expert na bezpečnostní politiku László Földi vystoupil v maďarské veřejnoprávní televizi M1 a bez obalu se svěřil se svým pohledem na migrační krizi. Podle něj je zásadní otázkou, zda se v Evropě prosadí multikulturní řád, nebo budou posíleny národní zájmy a jejich představitelé.

Odborník se domnívá, že státy jsou schopny zastavit invazi migrantů do Evropy. V případě prosazení multikulturalismu mezi největšímu unijními hráči ale prý bude tento proces pokračovat.

Expert také připomněl, že italská tajná služba minulý týden oznámila, že má jasné důkazy, že teroristická organizace Islámský stát finančně podporuje převaděče uprchlíků. "Existují síly, které ilegální migraci řídí. Jejich zájmem je, aby evropská invaze přistěhovalců neskončila," varuje Földi.

"Tuto invazi nelze ukončit jednáním. Musí nastoupit tajné služby a síly NATO. Hranice Evropy je třeba zavřít, ale ne u břehů Evropy, nýbrž na druhé straně, na březích severní Afriky a Turecka," dodal expert.

Bývalý velitel maďarské tajné služby už dříve varoval, že vlna migrantů po arabském jaru byla očekávatelná. Dorazila ale až před několika lety, a to proto, že teprve teď prý nadešla ta správná chvíle, aby blízkovýchodní země ukázaly Evropě, že dokáží způsobit problémy a narušit poklidný evropský život. Tím podle rozvědčíka vypukla v Evropě válka.

Zdůraznil také, že na světě existují mocnosti, jejichž zájmem je oslabení Evropy. "Pokud se budeme snažit zachránit Evropskou unii, tak Evropa jak ji známe skončí. Pokud vytlačíme migranty za hranice Unie, například na Balkán, tak nespasíme Evropu jako takovou," varuje.

Podotkl, že Evropa je budována pomocí rozvinuté západoevropské technologie ve spojení s energií z Ruska. Je tedy prý mylné domnívat se, že Evropa je pouze Evropská unie. 

Témata:  Maďarsko uprchlíci Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy