Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Řecka uteklo dalších šest tureckých občanů, bojí se prý perzekucí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Soluň – O azyl v Řecku dnes požádalo šest občanů Turecka. Ve skupině nově příchozích jsou podle policie dva obchodníci, jejich manželky, tchyně a dítě jednoho z nich.

Turci se do země dostali přes pozemní hranicí mezi oběma státy a o azyl žádají kvůli represím, které pokračují v zemi od nezdařeného loňského převratu. Do Řecka se po něm zatím uchýlilo zhruba sto Turků, kteří požádali o azyl a mezi nimiž je mnoho univerzitních pracovníků.

Běženci vypověděli, že převaděčům zaplatili za pomoc při přechodu hranice 1000 eur (27.000 Kč) na osobu. Zachytila je hlídka střežící hraniční řeku Evros. Skupina se ji pokusila překonat na plastovém člunu, který řídili dva převaděči. Jeden z nich je Tunisan a druhý Maročan a oba byli zatčeni.

Turecko-řecké vztahy poznamenal i případ osmi tureckých vojáků, kteří den po puči uprchli vrtulníkem do Řecka. Řecký soud je odmítl vydat, jak žádala Ankara, a řecké úřady nyní vyřizují jejich žádosti o azyl. Další turečtí vojáci včetně těch, kteří působili při NATO, požádali o azyl v jiných evropských státech.

V Turecku bylo od loňského července propuštěno z práce přes 125.000 lidí a na 40.000 osob bylo zatčeno. Většinu z nich vláda viní z napojení na hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který je podle ní zodpovědný za loňský pokus o puč a jehož příznivce vláda pronásleduje dlouhodobě.

Témata:  Řecko Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy