Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenská vláda se ohradila proti lednovému americkému útoku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Saná - Jemenská vláda vyjádřila nesouhlas s lednovou operací americké armády. Při akci, kterou nařídil americký prezident Donald Trump, zahynulo několik civilistů a také jeden americký voják.

Podle armádních zdrojů nebyla akce dobře připravena a vyžádala si zbytečné oběti. Američané měli také tři zraněné a zničené letadlo. Při akci z 29. ledna přišlo v provincii Bajdá o život více než deset radikálů, ale také civilisté, mezi nimi ženy a děti.

Vláda ale podle agentury Reuters nezrušila povolení pro další akce. „Nezrušili jsme povolení pro operace amerických speciálních sil na území Jemenu. Dali jsme však jasně najevo své výhrady proti té poslední," citoval Reuters nejmenovaného jemenského představitele. Jemen bude podle něj v budoucnu požadovat lepší koordinaci a chce, aby USA braly v úvahu svrchovanost Jemenu.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer v úterý řekl, že cílem operace bylo získat tajné informace a že akce byla „vysoce úspěšná". Vyvolala ale problém, protože při ní byl zabit také místní velitel Al-Káidy Abdar Raúf Zahab, který byl spojencem místních kmenů bojujících proti šíitům. Jeho smrt může podle Reuters odradit kmenové bojovníky od spolupráce s vládou a obrátit je do řad radikálů.

„Bylo špatné zabít ho (Zahaba) a zabít děti. Bojoval proti Húsíům (šíitům) a nepřipravoval žádné atentáty v cizině. Pokud ten útok schválila vláda, byl to omyl," sdělil kmenový vůdce z provincie Bajdá.

Útok z 29. ledna byl teprve druhou akcí, do níž v Jemenu USA nasadily i pozemní jednotku. Ta první skončila v roce 2014 neúspěšně - šlo o operaci, při níž měli být osvobozeni dva rukojmí Al-Káidy, ale oba při tom přišli o život. Jeden z nich byl americký fotograf, druhý novinář z Jihoafrické republiky.

USA jemenské vládě pomáhají v boji proti extremistům z Al-Káidy. Za vlády prezidenta Baracka Obamy k tomu využívaly hlavně bezpilotní letadla, ale při těchto útocích byli někdy zasaženi civilisté.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že USA budou s prezidentem Hádím nadále spolupracovat, aby bylo možné vyhladit v Jemenu Al-Káidu a také Islámský stát.

Témata:  USA U.S. ARMY Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy