Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelidnění, klimatické změny, děti se třemi rodiči? Lidstvo se musí rychle vzpamatovat

Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Foto: Pixabay

Server Wired informoval o příběhu, který by mohl být zaměněn za napínavé dílo eko-fiction. Podle předvídání nový prezident potvrdil rozpolcenost vůči změně klimatu. Vědci se hnali zálohovat výsledky svého výzkumu, v obavách, že léta práce v podobě online důkazů a řešení by mohly být vymazány nebo jinak zmařeny.

Tlak byl na místě. Trumpův tým v tomto bodě potvrdil, že některá data byla odstraněna z internetových stránek Úřadu pro ochranu životní prostředí. Takže data byla postavena proti rétorice, skutečnosti proti alternativním skutečnostem. Samozřejmě, jak sci-fi spisovatelka Ursula K. Le Guinová minulý týden uvedla v dopise zaslaném The Oregonian, alternativní skutečnosti se liší od fikce. "Lež je non-fakt záměrně uvedený jako fakt," napsala. Lži jsou zřídkakdy zcela neškodné - a často i velmi nebezpečné.

Fikce, na druhé straně, může pobavit, informovat a spekulovat. V případě sci-fi, to může poskytnout lidský kontext faktům a datům, podporovat téma spíše, než ho vyvracet. Možná řešení naléhavých otázek, jako jsou klimatické změny, mohou být následně prozkoumána. Ačkoli autoři spekulativní beletrie - včetně Margaret Atwoodové, Kim Stanley Robinsona, a Barbay Kingsolverové - se přesunuli k tématu v posledních letech, změna klimatu byla řešena v beletrii po celá desetiletí, sahajíce až do J.G. Ballardových imaginárních přírodních katastrof.

V reakci na odstranění odkazů změny klimatu na internetových stránkách Bílého domu se server Huffington Post zeptal celé řady vědeckých autorů sci-fi, kam naše planeta směřuje. Podívejte se na jejich odpovědi, které sahají od vymyšlených scénářů až po upřímné prosby.

Jeff VanderMeer, autor knih Narozený a trilogie Jižní Zóna

"Když jsme se přiblížili ke katastrofě, víme, co musíme udělat: nechat fosilní paliva v zemi, jíst méně masa, jezdit méně, vyvinout čistou energii, chránit biologickou rozmanitost, podporovat práva domorodých národů na půdu, pochopit, že environmentalismus a sociální spravedlnost se často prolínají, zastavit produkci jednorázových plastů, najít jiný model společnosti než "růstový", pochopit "pokrok" jako slovo, které požaduje „výslech“, a pochopit, že jet i nadále v doposud vyjetých kolejích je toxické a nákladné.

"Spisovatel může pomocí fikce poskytnout službu tím, že spekulace, jež možná lemována směrem k útoku v politickém kontextu. Protože máme vědce a ti nám říkají, co musíme udělat, a oni jsou odborníci. Co my jako autoři potřebujeme udělat, je lepší ztvárnění složité pravdy o naší situaci.

"Jiné než to, že víme, že objevy v oblasti využití hub a jiných měkkých tech, včetně biomimikry nám může pomoci, ale pokud nemají nakonec někdo otevře Pandořinu skříňku obrovského geoinženýrství projektu. Jsem ochoten spekulovat v tomto směru a to vzhledem k možné nežádoucí účinky. Tato skutečnost je opět víme, co musíme udělat, a víme, jaké jsou důsledky jinak. "

Thoraiya Dyer, autorka knihy Křižovatky baldachýnu

"Přelidnění je neúprosný řidič změny klimatu. Přesto mnozí věří, že to je jejich nedotknutelné právo na rozmnožování. Budování high-tech nemá smysl, nulová ekologická stopa, energii generující domovy, pokud směřujeme okamžitě k jejich naplnění a potřebujeme více.."

"S roboty, kteří by tak jako tak dělali většinu práce, by rodiny mohly sdílet děti - nejen střídáním týdnů péče o dítě, ale smícháním genů tak, že každé dítě má čtyři biologické rodiče."

"Dnes dítě může mít tři biologické rodiče - dva podle chromozomů v jádře a jiného s vyměněnou vadnou mitochondriální DNA. Ale to se nezdá být zvlášť motivující. Nemůžete vidět sami sebe v mitochondriích dítěte. "Co kdyby se nám podařilo oddělit fenotypové a psychologické vlastnosti v pohlavních buňkách dané osoby? Dalo by se spojit s jinou dvojicí pro šanci na dítě, dejme tomu, pohádkového vzhledu vašeho páru a z páru s velkorysou happy-go veselou osobností. Čtyři lidé v jedné generaci. "

Lidia Yuknavitch, autorka knihy Kniha Joan

"Lidští savci si musí radikálně re-představit jejich vztah k naší planetě, stejně jako jejich schopnost naslouchat a učit se z životního prostředí kolem nich. Musíme se naučit "earthspeak (řeči Země)". Země a její ekosystémy a planetární vztah ke kosmu - všechny mají lexikon, syntaxi, dikci. Zeptejte se NASA nebo si přečtěte, co nám zanechal Carl Sagan nebo zavolejte Neil deGrasse Tysonu nebo Stephenu Hawkingovi. Země čekala na nás, abychom se navzájem rozvíjeli a plně realizovali, spíše než abychom uskutečnili dobývání a využívání planety, tedy čin vraždy. Musíme se pohybovat od kolonizačních impulsů směrem k radikální intimitě s planetou a vším na ní. Musíme k planetě Zemi objevit lásku, která je tak hluboko, jak je ta, kterou tvrdíme, že máme mít pro životního partnera nebo pro děti. Musíme de-hierarchizovat naši lásku a soucit a přesměrovat tuto sílu jako obnovitelné a udržitelné energie. Ano, myslím to vážně. Lidé nejsou to jediné, co k lásce potřebujeme."

John Scazli, autor knihy Kolabující říše

"Existuje spousta vědecko-fiktivní způsobů, jak se vypořádat se změnou klimatu. Můj oblíbený pohled - ze směšně přeinženýrského hlediska - je ten, kdy můžeme vyvolat globální stmívání a následné snížení celkové teploty na zemi. Většinou tím, že umístíme určité částice nebo dokonce malinká zrcadla do ovzduší nebo do blízkosti vesmíru. Nevadí, co by to mohlo udělat s modely počasí a tak dále - nezamýšlené účinky jsou polovina zábavy!"

"Ale zdá se mi, že člověk nemusí jít do sci-fi k vypořádání se s klimatickými změnami. Prostě se musíme zavázat k opravným prostředkům, které již máme k dispozici - vyřazování zdrojů energie, jako je uhlí a uhlovodíků ve prospěch technologií, jako je solární a větrná energie. Sci-fi v tuto chvíli není inkluze v oblasti používání technologií, ale inkluze představy, že je globální vůle, abychom přešli od chamtivosti a setrvačnosti. Uvidíme!"

Témata:  sci-fi životní prostředí ekologie Země

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy