Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další země bojuje proti dezinformacím. Pravdivost článků budou kontrolovat novináři

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Paříž - První letošní významné evropské volby se blíží a v pozoru je nejen veřejnost a kandidáti, ale i novináři a sociální sítě. Právě ti začnou bojovat proti dezinformacím s cílem zajistit hladký průběh francouzských prezidentských voleb.

Francie si na jaře zvolí nového prezidenta a země se obává jak hackerských útoků podobných těm, které se odehrály ve Spojených státech, tak i šíření dezinformací, které dnes a denně kolují ve velké míře internetem. Těm by mohl učinit přítrž nový plán.

Novináři se spojili s Facebookem a Googlem a rozhodli se společně bojovat proti nepravdivým článkům na internetu a propagandě. Podle serveru BBC se do projektu CrossCheck zapojí celkem 17 médií včetně zpravodajských agentur a budou sloužit jako odborná porota, která posoudí pravdivost jednotlivých článků.

V praxi dostanou lidé k dispozici možnost nechat si ověřit, nakolik se článek zakládá na faktech. Do speciálního políčka vloží internetovou adresu daného článku a novináři následně posoudí, jsou-li informace v něm pravdivé či nikoliv. 

Pokud se alespoň dvě média rozhodnou článek označit za lživý nebo neověřitelný, tedy vymyšlený, na sociálních sítích a ve vyhledávačích bude takový článek viditelně označen jako dezinformační. Tím ale boj s propagandou neskončí.

Takto označené články budou na internetu stále méně dohledatelné. Sám Facebook je může přestat zobrazovat uživatelům a naopak bude na základě sdílení jednotlivých linků automaticky zasílat články novinářům k posouzení jejich pravosti.

Jak přesně bude celý proces fungovat nyní není známo, jisté je, že si vyžádá součinnost médií a internetových společností ve snaze bojovat proti stále častěji se objevujícím dezinformacím.

Podle médií se bude tato metoda ověřování informací postupně zavádět i v dalších evropských zemích. Další na řadě bude zřejmě Německo, kde se na podzim odehrají parlamentní volby. Jestli se něčeho takového dočkáme i v České republice je zatím záhadou.

Témata:  Francie internet novináři

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy