Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpa kritizují už i jeho vlastní lidé

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Kandidátem amerického prezidenta Donalda Trumpa na člena nejvyššího soudu USA je konzervativec Neil Gorsuch. Ten však překvapivě kritizuje Bílý dům za jeho slova na adresu justice.

Trumpova vyjádření se týkají migračního dekretu. Federálního soudce Jamese Robarta, který o dočasném zablokování dekretu rozhodl, Trump označil za "takzvaného soudce" a jeho právní názor za "směšný".

Demokratický senátor Richard Blumenthal v rozhovoru s televizí CNN řekl, že Gorsuchovi sdělil, že Trumpovy výpady proti justici jsou nepřijatelné.

Gorsucha proto vyzval, aby prezidentovy komentáře odsoudil. "Po jistém váhání řekl, že je považuje za skličující a demoralizující," řekl Blumenthal, který je členem justičního výboru Senátu. Tento výbor bude Gorsuchovu nominaci posuzovat.

"Že by senátor Richard Blumenthal, který nikdy nebojoval ve Vietnamu, ačkoli roky tvrdil, že ano (velká lež), nyní překroutil, co mu soudce Gorsuch řekl?" reagoval na twitteru Trump.

Prezident tak upozornil na fakt, že Blumenthal během své volební kampaně v roce 2010 opakovaně hovořil o tom, jak sloužil ve Vietnamu, ačkoli v zámoří vojenskou službu nikdy nevykonával. Později svá slova vysvětlil jako špatně použitá s tím, že neměl na mysli službu ve válce ve Vietnamu, ale během války ve Vietnamu, kdy byl šest let rezervistou námořní pěchoty.

Podle amerických právních expertů se žaloba proti Trumpovu dekretu postupně dostane až k nejvyššímu soudu USA, který má podle ústavy devět členů, ale po loňské smrti soudce Antonina Scalii je pouze osmičlenný. Čtyři jeho členové zastávají liberální stanoviska, čtyři jsou konzervativci. Trump sice jmenoval jako devátého soudce konzervativně orientovaného Gorsucha, ale podle CNN se do doby, kdy soud může začít projednávat sporné imigrační nařízení, Gorsuch své funkce nestačí ujmout.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy