Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v červnu dorazí do Británie

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Londýn - Americký prezident Donald Trump by měl podle šéfa londýnské policie v červnu přijet na oficiální návštěvu Británie. Rostou tak obavy z protestů. Část Britů nový šéf Bílého domu nedávno popudil svým dekretem proti imigrantům a výnosem o stavbě zdi na mexické hranici.

Pod petici vyzývající ke zrušení návštěvy se podepsalo 1,8 milionu lidí. Ke státním návštěvám patří také slavnostní banket, který pořádá královna Alžběta II. Předseda Dolní sněmovny britského parlamentu John Bercow už dříve řekl, že je proti tomu, aby Trump vystoupil v parlamentu.

Trump nedávno oznámil, že v květnu přijede do Itálie na summit skupiny zemí G7. Ve dnech 26. a 27. května se bude summit konat v sicilském městě Taormina. Dříve se jako o možné první příležitosti, u níž by Trump mohl Evropu navštívit, hovořilo o summitu skupiny velkých ekonomik G20, který pořádá Německo na počátku července. Před schůzkou v Taormině je v Bruselu plánován summit NATO.

Britská premiérka Theresa Mayová se ve Washingtonu v lednu s Trumpem soustředila na vzájemnou obchodní dohodu, která má Británii pomoci po chystaném odchodu z Evropské unie. Americký prezident odchod Británie z EU dlouhodobě podporuje.

Agentura AP dnes uvedla, že hlavní Trumpům kandidát na post velvyslance v Evropské unii Ted Malloch považuje evropský blok za protiamerické uskupení a že se budou Spojené státy snažit budovat s jednotlivými evropskými zeměmi bilaterální vztahy. Malloch podle AP řekl, že Spojené státy jsou k evropskému projektu "kritické a skeptické".

Témata:  Donald Trump Velká Británie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy