Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky ve věznicích jsou nelidské, i to může muslimy radikalizovat, varuje odbornice

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Brusel - Belgie jako jedna z několika zemí Evropy tvrdě bojuje proti radikalizaci a islamistům. Mnoho z nich končí ve vězení, tím ale podle odborníků není problém ani zdaleka vyřešen, avšak pouze oddálen.

Propuštění radikálních džihádistů z vězení je podle odbornice na islám Corinne Torrekensové rizikem pro celou belgickou společnost. Expertka to uvedla ve své řeči před parlamentní komisí vyšetřující loňské teroristické útoky v Bruselu.

"Několik lidí, kteří mají blízko ke skupinám Sharia4belgium a Resto du Tawhid, se v nejbližších měsících dostane po odpykání trestu na svobodu a nejsem si jistá preventivními opatřeními, které mohly být použity," uvedla podle agentury Belga dále Torrekensová.

Odbornice působící na Svobodné univerzitě v Bruselu (ULB) tvrdí, že právě ve věznicích často dochází k radikalizaci muslimů. Za nejnáchylnější skupinu považuje potomky imigrantů třetí generace, kteří často odmítají systém, ve kterém vyrůstali.

Torrekensová proto navrhla několik kroků, které by radikalizaci vězňů mohly zabránit. Pomoci by mohlo například speciální školení pro vězeňské strážce, kteří by se lépe orientovali v chování vězňů a dokázali by náznaky postupné radikalizace rozpoznat.

Problém je ale podle ní i v samotných věznicích. Podmínky v těchto zařízeních označila za nelidské a domnívá se, že i to může přispět k pocitu ponížení a podněcovat samotnou radikalizaci.

Témata:  Belgie Islám terorismus věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.