Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská firma hájí modela černé pleti ve své reklamě. Rasistům poslala důrazný vzkaz

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Jak jsme vás již informovali, na Slovensku vzbudila velký rozruch reklama jedné tamní firmy na sportovní oblečení, která jako modela angažovala muže tmavé pleti. Společnost se černocha zastala, tím ale celá kauza neskončila.

Výkonný ředitel slovenské firmy Nebbia Martin Pecko na rasistické komentáře zareagoval po svém. V komentáři na stránkách firmy modela představil. „Člověk, který je na naší fotce, je náš dobrý přítel Dennis. Je to Evropan, tak jako ty. Má vysokoškolské vzdělání, postavu, jakou ty nikdy mít nebudeš, doma krásnou ženu (je bílá a je blond). Dennisova fantastická postava a sportovní výsledky byly důvodem, že jsme ho vybrali do našeho týmu,“ napsal.

Dodal také, že jeho firmu všechny rasistické komentáře velmi zklamaly. „Jeden nás však potěšil. Našel se jeden rasista, který již nebude nosit naše oblečení. Tak to jsme rádi, alespoň se nemusíme za něj stydět! Dokonce jsme tak rádi, že nechceme, aby dotyčný utrpěl nějakou finanční škodu, proto jsme se rozhodli, že od něj všechno naše oblečení odkoupíme! (Tak pokud to čteš, směle nás kontaktuj ve zprávě.)“ vzkázal kritikovi Pecko.

Jak později dodal, jeho první vyjádření vyvolalo další bouřlivé reakce. Firmu podle něj zaplavily stovky e-mailů a zpráv. Většina byla povzbudivá, našly se prý ale také ty negativní. „Rozhodli jsme se, že všichni vy, kteří nosíte naše oblečení Nebbia a dělá vám problém pomyšlení, že Nebbia je globální značka, která na své marketingové účely využívá i sportovce tmavší pleti, můžete nám oblečení vrátit a my vám vrátíme peníze v plné výši vašeho nákupu, přičemž nám je jedno, jestli máte tričko rok nebo deset a je nám jedno, jestli jste ho koupili u nás nebo u našeho partnera. Po včerejšku nechceme, aby naše oblečení nosili lidé, kteří v sobě mají rasovou nenávist,“ vzkázal zákazníkům Pecko.

„Přestože toto rozhodnutí je ekonomicky velmi špatné a možná jej budeme litovat, jde tu o princip a je správné, abychom se postavili za názor, o kterém jsme přesvědčení. Co tedy máte udělat? Zřídili jsme mailovou adresu: somrasista@nebbia.sk, na kterou napište, pokud chcete vrátit oblečení. My Vám zašleme formulář, kde vyplníte potřebné údaje,“ vyzval Slováky ředitel firmy.

Upozornil také, že se společnost nevyjadřuje k problematice migrantů, kterou považuje za téma politické. „Ale zastáváme se lidí s jinou pletí, kteří žijí v naší společnosti spořádaným životem. Tak jako vy chodí do práce a ctí zákony a pravidla naší společnosti a zaslouží si náš respekt, tak jako Dennis,“ dodal Pecko.

Témata:  Slovensko rasismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy