Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákulisní informace z Bílého Domu: Trump už teď lituje obsazení jednoho z důležitých postů

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington – Americký prezident Donald Trump údajně lituje svého rozhodnutí obsadit do postu tiskového mluvčího Bílého domu Seana Spicera. Podle stanice CNN se proto usilovně pracuje na hledání nového ředitele komunikace.

CNN s odkazem na své zdroje z Trumpovy administrativy uvádí, že prezident je „zklamán výkonem Spicera během prvních dvou týdnů“. Spicer působí jako tiskový mluvčí Bílého domu a ředitel komunikace pro novou administrativou. Tyto role jsou obvykle zastávány dvěma lidmi. I proto se teď hledá člověk, který by část jeho kompetencí převzal a Spicerovi ulehčil, píše stanice.

Někdejší Trumpův mluvčí Jason Miller byl původně navržen jako ředitel komunikace pro Bílý dům, ale den před inaugurací ale odstoupil, aby mohl trávit více času se svou rodinou. Dlouholetý republikán Spicer je blízkým spojencem šéfa prezidentské kanceláře Reince Priebuse. Podle zdroje je teď Trump naštvaný, že Priebus Spicera vybral a dosadil jej na pravděpodobně nejvíce viditelné místo administrativy hned po prezidentovi.

„Priebus se zaručil za Spicera, bylo to proti Trumpovým instinktům" uvedl zdroj s tím, že prezident „každý den lituje a obviňuje Priebuse“. CNN ale zároveň cituje jiného úředníka z nové administrativy, který říká, že Trump podporuje Spicera „na 100%". Představa, že Spicer je najednou u Trumpa nepopulární, „nemůže být dále od pravdy“, dodal úředník.

Více zdrojů již CNN řeklo, že Spicer nebyl první Trumpovou volbou na tiskového mluvčího. Pozice byla nabídnuta také poradkyni Bílého domu Kellyanne Conwayové, ta to ale odmítla. Mezi kandidáty patřily také některé osobnosti stanice Fox News.

Za pouhých několik dní ve funkci Spicer kritizoval média kvůli tomu údajně nepřesným informacím o počtu lidí přítomných na Trumpově inauguraci. Spicer uvedl, že účast byla "vůbec nejvyšší". Ze srovnávacích fotografií bylo ale jasné, že na inauguraci Trumpova předchůdce Baracka Obamy přišlo mnohem víc lidí. Conwayová uvedla, že Spicer nelhal, nýbrž poskytl novinářům "alternativní fakta". Na jedné z ziskových konferencí také několikrát zkomolil jméno australského ministra Malcolma Turnbulla.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy