Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V amerických volbách se podvádělo, někteří lidé hlasovali dvakrát

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Detroit – Americký prezident Donald Trump tvrdí, že při volbách docházelo k podvodům a že své lístky odevzdali i nelegální přistěhovalci nebo že někdo využil mrtvých lidí. Jak se ukazuje, mohl mít pravdu, alespoň částečně.

Stanice Fox News cituje Chrise Thomase, šéfa státních voleb, který řekl, že někteří obyvatelé státu Michigan hlasovali dvakrát - nejprve v nepřítomnosti a pak i osobně. Podle něj jde nejméně o 31 lidí. Jejich jména byla předána úřadu generálního prokurátora kvůli případnému trestní stíhání. Hlasosat dvakrát, nebo se o to jen pokoušet, je zločin. „To je nepřijatelné," řekl Thomas.

Čtrnáct z 31 zaznamenaných případů se stalo v Detroitu. Úředníci věří, že tamní úředníci nezachytili dvojí hlasování, protože neměli k dispozici aktualizovaný seznam voličů, kteří využili možnost hlasovat v nepřítomnosti. Pro koho tito lidé hlasovali, není známo.

Hlasovací lístky jsou anonymní. „Existují procesy, jak tyto podvody zastavit. V těchto 31 případech, ale nefungovaly," uvedl Thomas. Úřady už přitom dříve uvedly, že nesoulad mezi počtem odevzdaných hlasovacích lístků v některých okrscích Detroitu a počtem voličů způsobila lidská chyba a ne podvod nebo selhání zařízení.

Vyšetřování následovalo po částečném přepočítávání hlasů, které vyvolalo otázky ohledně zabezpečení hlasovacích lístků v Detroitu. Soudce zastavil přepočítávání po třech dnech, když uvedl, že by se výsledek nezměnil a že by Trump těsně porazil demokratku Hillary Clintonovou.

K pokusu přepočítat hlasy došlo v 263 okrscích Detroitu, 68 bylo hned vyřazeno, protože počet hlasovacích lístků neodpovídal počtu lidí, kteří volili. Zákony totiž neumožňují přepočítání hlasů v místech, kde se neshoduje ruční a elektronické sčítání.

Trump už dříve uvedl, že prezidentské volby byly podvod. Miliardář oznámil, že kdyby milióny lidí nevolily ilegálně, vyhrál by na celé čáře. Žádné důkazy však nepředložil. Dodal, že vážné volební podvody se staly ve Virginii, New Hampshire a Kalifornii. Více hlasů v celkové součtu získala Clintonová.

 

Témata:  Donald Trump volby v USA USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy