Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé ve Varšavě protestovali proti rozšířování hranice města

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Stovky demonstrantů dnes v centru Varšavy protestovaly proti plánu vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) připojit k metropoli desítky okolních okresů.

Vedení PiS argumentuje zvýšením pracovních příležitostí a dostupnějším vzděláním, podle odpůrců chce vládní strana posílit své postavení v hlavním městě v místních volbách.

Poláky čekají místní volby v příštím roce, a zatímco ve Varšavě má silnější postavení opoziční Občanská platforma, předměstí většinou ovládá populistická PiS. Pokud by se vládnoucí straně podařilo připojit 32 sousedících okresů k hlavnímu městu, své šance v místních volbách by výrazně posílila.

Varšava, která má asi 1,7 milionu obyvatel, by pak byla rozlohou větší než New York nebo Londýn. Zatímco nyní se hlavní město rozkládá na ploše 517 čtverečních kolimetrů, po rozšíření by to bylo 2514 čtverečních kilometrů.

Témata:  Polsko demonstrace v Polsku Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy