Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán: Evropa loni zažila povstání proti politické korektnosti

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Evropané, které umlčela politická korektnost a jejichž hlasu nikdo nenaslouchal, v loňském roce povstali. V tradičním projevu o stavu své země to dnes řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Znovu také obvinil amerického finančníka maďarského původu George Sorose, že chce prostřednictvím podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Samotní Maďaři mají podle premiéra "povstání" proti "náhubku politické korektnosti" už za sebou. Odbyli si ho podle něj v roce 2010, kdy dali ve volbách nadpoloviční počet hlasů jeho pravicové straně Fidesz. Pod jeho vedením vláda během posledních sedmi let vybudovala "vlastní politicko-hospodářský systém", který je ušitý na míru potřebám a vkusu Maďarů.

Za příklad maďarské rebelie Orbán označil to, že jeho vláda "poslala domů" Mezinárodní měnový fond (MMF), když v roce 2014 předčasně vyrovnala svůj úvěr, který si vzala v roce 2008.

Uplynulý rok rovněž dokázal, že liberální zřízení, které podle Orbána vládne světu, je možné změnit. Dokazují to příklady britského referenda o vystoupení země z Evropské unie, americké prezidentské volby, pád italské vlády po referendu o volební reformě či maďarské lidové hlasování o uprchlických kvótách EU, uvedl předseda vlády.

V migrační krizi se Budapešť postavila na odpor dřívější americké vládě, Bruselu a "dokonce i Berlínu" a dokázala stavbou plotu na své jižní hranici ochránit před migrační vlnou Maďarsko "a jen tam mimochodem i Evropu". "Skutečné uprchlíky samozřejmě přijmeme," dodal Orbán.

Témata:  Viktor Orbán EU politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy