Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama pomohl islamistům? Trump si nepovede lépe, očekává historik

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Sedm měsíců poté, co se Barack Obama ujal v roce 2009 prezidentského úřadu, obdržel chmurnou zprávu od velitele amerických vojsk v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, která varovala, že pokud nemá mise selhat, je nutné vyslat do země více vojáků, připomíná vojenský historik Max Boot v komentáři pro server Commentary Magazine. Dodává, že ačkoliv Obama nebyl z tohoto doporučení nadšený a cítil nátlak armády, nakonec počet amerických vojáků ztrojnásobil na 100 tisíc a zároveň nastavil striktní termín jejich odchodu.

Neprohrát, či zvítězit

V době, kdy Obama minulý měsíc úřad opouštěl, v Afghánistánu zbývalo necelých 8400 amerických vojáků, plus další zhruba 4000 ze spojeneckých zemí, poukazuje expert. Odkazuje v té souvislosti na požadavek, který v uplynulém týdnu přednesl americkému senátu generál John Nicholson, současný velitel amerických vojsk v Kábulu, že potřebuje o několik tisíc vojáků více, aby zabránil zhoršování současné patové situace v zemi.     

Republikánský senátor John McCain zase navrhuje, aby USA namísto udržování patu a realizaci strategie "hlavně neprohrát" začaly jednat agresivněji s cílem zatlačit a porazit Taliban, podotýká odborník.  

"Jak prezident Trump rozhodne o žádosti generála Nicholsona může každý jen hádat, jelikož v záplavě slov, které prezident věnuje jiným tématům, zatím řekl jen málo o budoucnosti Afghánistánu, ačkoliv tato země zůstává jednou ze dvou hlavních probíhajících bojových misí amerických vojsk," konstatuje Boot. Sám soudí, že Bílý dům na základě urgencí poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna, který dříve působil jako zpravodajský důstojník v Afghánistánu, Nicholsonovu žádost schválí, ale nepůjde příliš za její rámec.      

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Pokud se tak skutečně stane, Nicholson nebude moci realizovat strategii s cílem porazit Taliban, k níž nabádá McCain, míní historik. Vysvětluje, že takový pokus by vyžadoval další velké zvýšení vojenské přítomnosti, podobně jako v letech 2009-2010, ale daný krok by se obtížně vysvětloval americké veřejnosti, která pokládá pochopitelnou otázku, proč předchozí navýšení počtu vojáků nepřineslo trvalé výsledky.

Odpověď podle Boota zní, že časový harmonogram, kterým se Obama chtěl ospravedlnit, nutil americké vojáky předčasně ponechávat afghánské síly vést samostatně těžké boje v regionech, kde nedokázaly udržet své předchozí zisky. "Tím, že obětoval výhodu ve prospěch své uspěchané strategii odchodu, Obama umožnil Talibanu získat většinu ztraceného území v jižním Afghánistánu," kritizuje komentátor. Obává se, že zatlačit povstalce by nyní vyžadovalo vrátit se do bodu nula, pro což má trpělivost jen málo Američanů.   

Alternativa - návrat islamistů

Expert proto považuje za pravděpodobné, že Trumpova administrativa bude pokračovat v pouhém protloukávání se a snaze neprohrát, namísto úsilí o vítězství. To nemusí být příliš uspokojivé, ale za daných podmínek jde o nejlepší možnou naději, míní Boot. Připomíná, že pokud by Afghánistán ovládl Taliban, ti, které Trump nazývá "radikálními islámskými teroristy", by zaznamenali povzbudivé vítězství, avšak pokus o porážku těchto povstalců vyžaduje více zdrojů, než jsou Spojené státy ochotné vynaložit, především za situace, kdy se Talibanu dostává podpora ze sousedního Pákistánu.  

"Obecně, ale chybně se říká, že ve všech povstáních se povstalci musí pouze vyhnout porážce," pokračuje historik. Tvrdí, že blíže pravdě je však opak, jelikož je to vládnoucí strana, která zůstává u moci, dokud neprohraje, zatímco povstalci jsou většinou zatlačeni na okraj, stejně jako v Afghánistánu.  

Taliban tak bude představovat existenční hrozbu pro stát, pouze pokud bude nadále sílit, ale příslib vyslání více amerických poradců, kteří by spolupracovali s afghánskou armádou, v kombinaci s pružnějšími pravidly pro nasazení amerického letectva, jež schválil Obama, by mělo takovému scénáři zabránit, očekává odborník.

"Pochopitelně, cenou za tuto strategii je, že americká vojska mohou skončit zaseknutá v Afghánistánu na několik desetiletí," připouští Boot. Považuje to za jasně neuspokojivý stav, ale preferuje ho vůči jediné alternativě - návratu Talibanu a jeho přátel z Al-Káidy a klanu Hakkání k moci v Kábulu.    

Témata:  USA Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy