Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté pod vedením 16leté dívky chtěli zaútočit v Paříži, cílem měla být i Eiffelovka

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Mladý pár zatčený v pátek na jihu Francie spolu s dalšími osobami podezřelými z terorismu chystal v zemi atentát. Jeho terčem mohla být i Eiffelova věž, přiznali. Podle svých slov zvažovali i atentát na vojáky.

Policie zatkla v pátek v oblasti města Motpellier čtyři osoby, z nichž jednu krátce poté bez komentáře propustila. Média označují všechny zbylé podezřelé za francouzské občany. Jsou mezi nimi 16letá Sarah a 20letý Thomas. Kromě nich zůstává ve vyšetřovací vazbě 33letý muž, který se ale na případné přípravě atentátu nejspíš nepodílel. Policie při domovní prohlídce u přítele mladé islamistky našla látky k výrobě výbušnin.

"Říkají, že chtěli udeřit na Eiffelovu věž, aby zapůsobili na veřejnost. Hovoří o několika dalších terčích, například o vojácích na jihu Francie," řekl listu L´Express jeden ze zdrojů.

Mladík byl na seznamu potencionálně nebezpečných radikálů od roku 2015, kdy se pokusil odjet do Sýrie a Iráku, kde působí skupina Islámský stát (IS). Podle vyšetřovatelů pár připravoval náboženskou svatbu, po které by muž v nejbližší době spáchal sebevražedný atentát ve Francii a žena by odjela za IS jako "vdova mučedníka".

Rodiče Sarah jsou podle stanice RTL rozvedeni, matka řeckého původy žije s dcerou v Monpellier, otec v Paříži. Nikdo z nich nepraktikuje islám. Matka tvrdí, že nezletilá dcera je nevinná. Podle prokuratury ale vše ukazuje na to, že dívka nejen dobře věděla, oč jde, ale sama projevila iniciativu.

Témata:  Paříž Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy