Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Probíhá stoletá válka proti islámu a křesťansko-židovský Západ kolabuje, tvrdí Trumpův muž

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Podle Steva Bannona, blízkého poradce amerického prezident Donalda Trumpa, jsme uprostřed války o přežití. Tvrdí, že probíhá stoletá válka proti islámu a křesťansko-židovský Západ kolabuje. Mladou generaci „hrdinů“ provede krizí směrem k novému světovému pořádku „šedý šampion“. K této teorii, jež mnoho historiků považuje za pseudovědu, se Bannon několikrát veřejně přihlásil.

Známého historika Davida Kaisera roku 2009 s žádostí o rozhovor kontaktoval muž, který se představil jako Steve Bannon. Ve svém článku pro stránky The Huffington Post novináři Paul Blumenthal a J.M. Rieger informují, že se Kaisera chtěl zeptat na teorii generací. Tu v 80. a 90. letech 20. století zformulovali dva američtí spisovatelé a amatérští historici, Neil Howe a William Strauss. Kaiser, jenž Bannona neznal, jako odborník na Howea a Strausse se schůzkou souhlasil. K setkání došlo ve Washingtonu, D. C., v sídle konzervativní neziskové organizace Citizens United.

Steve Bannon učinil na Kaisera svými znalostmi Howea a Strausse silný dojem. Tito dva teoretici zastávají názor, že se historie USA opakuje v cyklech o čtyřech fázích. Jeden cyklus trvá 80-100 let a na jeho začátku a konci vždycky stojí krize. Bannon považuje ekonomickou a finanční krizi z let 2007 a 2008 za konec probíhajícího cyklu.

Hlavní prezidentův ideolog

„On tu teorii znal. Očividně ho bavilo dělat se mnou rozhovor,“ řekl Kaiser. V jedné části diskuze se Bannon pokusil Kaisera přimět k souhlasu se svou domněnkou o dalším vývoji světového uspořádání. Teorie generací jednotlivé cykly rozděluje krizemi a ničivými válkami. Patří k nim například Americká revoluce, Americká občanská válka a druhá světová válka. Bannon se snažil poukázat na zvětšující se rozsah konfliktů na konci každé etapy. Další cyklus bude podle něj ukončen přinejmenším stejně velkou válkou. Kaiser ovšem tuto myšlenku nepotvrdil. Nevěří totiž, že je globální válka nevyhnutelná, a tato část rozhovoru proto nikdy nebyla zveřejněna.

Dnes je Bannon členem Trumpova týmu a jeho kancelář se nachází v západním křídle Bílého domu, ve stejné části budovy jako Oválná pracovna. Tento muž je považován za hlavního prezidentova ideologa. Na základě přijetí myšlenek Howea a Strausse, což potvrdil v mnoha rozhovorech a vystoupeních, ho lze přirovnat ke stoupencům apokalyptických hnutí.

Podle Bannona jsme uprostřed války o přežití, jejíž podstata je všeobjímající. Smlouvy mají být zrušeny, nepřátelé jasně označeni a kultura radikálně přeměněna. Konec cyklu nadešel a silný mesianistický vůdce, „šedý šampion“, se možná již objevil.

„Jsme svědky zrození nového politického řádu,“ řekl Bannon minulý měsíc deníku The Washington Post.

Hrdinové čekají na šedého šampiona

Howe a Strauss definovali svou teorii generací v několika knihách, přičemž Generations z roku 1991 a The Fourth Turning z roku 1997 patří k těm nejdůležitějších. V průběhu jednoho cyklu se po zhruba 20 letech u moci vystřídají čtyři generace s rozdílnými charakterovými vlastnostmi. Generace jsou označovány jako „umělci“, „proroci“, „nomádi“ a „hrdinové“. Generace narozená v 80. a 90. letech 20. století je podle obou teoretiků generací „hrdinů“, jež neočekávaný vůdce z předchozí generace bude vést k novému světovému pořádku. Pod vedením tohoto „šedého šampiona“ přečká národ krizi na konci probíhajícího cyklu.

Cyklické modely historie se mezi akademiky občas objeví, uvedl profesor Sean Wilentz z Princetonské univerzity. Žádné z nich se ale mezi historiky a politiky nikdy pevně neuchytily. Michael Lind, výzkumník z think-tanku The New American Foundation, považuje práci Howea a Strausse za pseudovědu.

Steve Bannon v roce 2011 na konferenci ženské republikánské skupiny Project GoPink řekl, že „židovsko-křesťanský Západ kolabuje“. Stejného roku v rozhovoru pro Political Vindication Radio uvedl: „Proti islámu jsme ve stoleté válce.“ Podobně se vyjádřil i v roce 2014 na Vatikánské konferenci: „Jsme v otevřené válce pro džihádistickému islámskému fašismu.“

Člověk, jenž věří takovým vágním, vědecky sporným a nepodloženým předpovědím, pracuje v Bílém domě. V kanceláři hned vedle prezidenta.

Témata:  USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy