Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populisté v Česku posilují, revoluce nekončí. Britský server se zaměřil na dění u nás

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž/Praha – Pozornost Evropy se zaměřuje na Francii, kde už na konci dubna proběhne první kolo prezidentské volby. Republikánský kandidát François Fillon kvůli skandálům kolem něj a jeho ženy v průzkumech propadá, podle predikcí by se do druhého kola měli dostat někdejší ministr hospodářství Emmanuel Macron a šéfka Národní fronty Marine Le Penová. Právě v souvislosti s její osobou se server Express zaměřuje na rostoucí oblibu populistů – a neopomíjí ani situaci v České republice.

V souvislosti s Le Penovou britský server připomíná, že „krajně pravicové strany ve „Švédsku a České republice zaznamenaly minulý týden v průzkumech nárůst“. „Nacionalisté v České republice podle jednoho průzkumu zaznamenali rekordní úroveň popularity, euroskeptici v Itálii i nadále bojují o první místo,“ shrnuje dění v Evropě bulvární server.

Právě tyto výsledky podle serveru přináší jen málo důkazů, že by „populistické revoluce v Evropě ztrácely na síle“. Naopak prý tyto skupiny bojují se stávajícími stranami, jako je německá CDU Angely Merkelové. Píše také, že „Evropský parlament navrhl přesměrování více finančních prostředků z rozpočtu EU na „řešení populismu", protože trend „směřující k nacionalismu by mohl blok roztrhnout“.

Server zmiňuje, že v Česku, které s Bruselem bojuje kvůli jeho migrační politice, „zaznamenala rekordní úspěch Svoboda a přímá demokracie (SPD)“. „Podle průzkumu provedeného agenturou Medea by získalo hnutí 8 procent a stalo by se čtvrtou největší stranou v zemi. K probruselskému hnutí ANO, které by získalo 28 procent, že to ještě daleko,“ píše server s odkazem na jeden z českých průzkumů.

Průzkum české agentury Médea Research pro časopis Týden, ukázal, že by hnutí ANO získalo by 28 procent hlasů. Druhá ČSSD má 14,5 procenta a komunisté 9,6 procenta. A SPD Tomio Okamury 7,5 procenta.  Express však vynechal ODS a lidovce, kteří by shodně získali 7,8 procent.

Kromě situace v Česku se server zaměřil také na Švédsko, kde by tamní nacionalisté ze strany Švédští demokraté podle průzkumu agentury SIFO získali dokonce 17 procent. Jde prý o třetí největší stranu v zemi, server ale zároveň dodává, že zatím nejlepší výsledek v průzkumech zaznamenala v listopadu 2016, kdy by se pro ni rozhodlo 25 procent dotazovaných.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie nacionalismus Tomio Okamura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy